RAPORT DE ȚARĂ. Județul Vrancea, recunoscut pentru vinuri, seisme și importanța istorică

Data publicării:
poza-5743 1

„Noi credem, sau ne place să ne lăudăm că Vrancea este un județ minunat, cu oameni deosebiți în care bogătiile naturale și frumusețea peisajului face ca toți cei care vin și văd să se întoarcă cu placere. Un județ care este în plină dezvoltare și în care tradițiile s-au păstrat aproape neatinse”, consideră Kanty Cătălin Popescu, prefectul județului Vrancea.

Situat în cea mai importantă zonă viticolă a României, județul Vrancea este locul ideal pentru iubitorii de vin și de istorie deopotrivă. Cu peste 25.000 de hectare de viță de vie, Vrancea este cunoscută în întreaga Europă pentru strugurii de calitate, dar și pentru vinurile produse de sute de ani prin metode tradiționale. În Vrancea există chiar și un „Drum al Vinului”, lung de 20 de kilometri, presărat cu podgorii și crame. Una dintre ele este la Panciu.

Focșani, un oraș cu o importanță istorică deosebită

Alaăuri de frumuseţile naturale ale zonei, municipiul Focșani impresionează prin adâncile sale rădăcini în istorie. Monumentul Unirii, emblema a orașului, îi înfățișează pe susținătorii Unirii. Printre ei, Moş Ion Roată.

Istoria se simte peste tot în Vrancea. Mausoleul Eroilor Mărășești a fost ridicat la propunerea Congresului Societății Ortodoxe a Femeilor Române. Monumentul de arhitectură funerară unicat adăpostește rămășițele eroilor din peste 250 de mari unități ale Armatei României. Deviza „Pe aici nu se trece”, numele generalului Eremia Grigorescu sau al Ecaterinei Teodoroiu au rămas vii și la mai bine de 96 de ani de la luptele din 1917.

În epicentrul cutremurelor din România, pe vrâncenii nu-i mai sperie tremuratul des al pământului. Stația Seismologică Vrâncioaia este una dintre cele mai moderne din Europa. Specialiștii au descoperit și o metodă mai puțin convențională pentru predicția cutremurelor. Patru papagali au rolul de anunțători ai cutremurelor. Cu două ore înainte de producerea unui cutremur, păsările devin extrem de agitate.

Ținut al transhumanței, păstrător al tradițiilor și obiceiurilor păstorești, Vrancea este un punct de reper și pentru lumea literara, de la Soveja a fost culeasă balada populară „Mioriţa”.

„Suntem foarte legați de ceea ce facem, și sigur că ne iubim orașul, ne iubim oamenii și sper ca Focșaniul să devină un oraș foarte important atât pe plan cultural cât și social”, spune Valentin Gheorghiță, directorul Ateneului Gheorghe Pastia.

Oamenii locului au înțeles că, pentru a fi păstrat, folclorul trebuie cultivat în sufletele generațiilor tinere ca o valoare spirituală autentică.

Puținii meșteșugari care mai confecționează buciumuri trăiesc tot în Vrancea. De exemplu, un instrument muzical specific zonelor de munte, confecționat doar în localitatea Spulber.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri