RAPORT DE ȚARĂ. La Botoșani se fac cele mai bune plăcinte din țară

Data publicării:
placinte botosani

Rețeta nu e grea, dar savoarea vine din secretele pe care le păstrează cu grijă fiecare gospodină.

Ingredientele necesare: făină, lapte, ouă zahăr și brânza cu care umplem plăcintele, brânzoaicele moldovenești, la care de asemenea, am folosit brânză de vaci, ou, zahăr, stafide. Aluatul se taie, se întinde în foi rotunde, iar apoi se adaugă umplutura și se modelează în formă de trandafir. Se lasă la crescut cam un sfert de oră la crescut, după care se ung cu ou”, explică Brânzei Camelia, cofetar.

Mici, rumene și cu un miros îmbietor, brânzoaicele moldovenești au cucerit toată țara.

Nimeni nu se așază însă la masă fără să-și facă mai întâi pofta de mâncare cu un paharel de țuică de Rădeni, despre care vorbesc istoricii încă din secolul 18.

Localitatea deține unul dintre cele mai importane bazine pomicole, cu pruni, din Botoșani. Așa că, în Rădeni, toți localnicii au cazane de țuică în gospodărie.

Unul dintre cei mai mari producători este Iulian Ionițescu, care a moștenit această pasiune din familie și chiar s-a luptat pentru acest brand local.

Am reușit să omologăm țuica de Rădeni, să îl întregistrăm la OSIM. Am vrut și vrem în continuare, mai departe, să îl înregistrăm la Oficiul de Mărci. Facem demersurile necesare pentru a-l înregistra, dar ne-am lovit de birocrație”, mărturisește Iulian Ionițescu.

Iulian Ionițescu produce în distileria sa aproximativ 100 de litri de țuică pe an, de cea mai bună calitate.

„Țuica de Rădeni, brandul pe care l-au avut străbunicii nostri și pe care noi încercăm să nu îl lăsăm să moară, este bună din mai multe motive. Mai întâi este un secret al tehnologiei, al produsul. Un alt factor care îi conferă garanția asta este faptul că noi folosim prune autohtone din zonă, prune care sunt materii bio, deci nestropite”, a mai spus producătorul de țuică.

Bucatele merg bine cu muzica și voia bună. Rapsozii Botoşanilor, conduși de maestrul dirijor Ioan Cobâlă, au dus folclorul moldovenesc în toate colțurile lumii, în cele peste 100 de concerte pe care le susțin în fiecare an.

Am încercat şi în mare parte am reuşit, să punem pe picioare o instituţie de spectacol, o trupă care cântă folclor adevărat, care a evoluat din treaptă în treaptă, ajungând să fie astăzi una din cele mai cunoscute şi apreciate orchestre din ţară”, a afirmat Ioan Cobâlă, directorul ansamlului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri