RAPORT DE ȚARĂ. La șapte ani după ce inundațiile le-au luat casele, localnicii din Roșia de Amaradia nu au apă, canalizare și școală

Data publicării:
sinistrati

În urmă cu șapte ani locuiau în comuna Roșia de Amaradia. S-au trezit că într-o noapte locuințele lor o iau la vale. Au fost atunci cele mai mari alunecări de teren din Gorj. 140 de familii au rămas fără case. Locuințele au fost înghițite de pământ. Oamenii au fost strămutați la Albeni.

Oamenii își aduc aminte și acum noaptea în care au rămas sub cerul liber.

Era un zgomot foarte mare. S-a auzit așa rapid, s-a dus pământul, s-au lăsat casele. Totul s-a întâmplat într-o seară”, își amintește un localnic.

Au fost evacuați imediat, iar Guvernul le-a construit case în altă comună. Locuințele au fost făcute de mântuială. Când s-au mutat, oamenii spun că au picat tavanele pe ei. S-au bucurat că au unde să stea, însă de atunci nu s-a mai întâmplat nimic.

Trăim în condiții foarte grele, cimitir nu avem, biserică nu, avem o școală, dar nu s-a dat în folosință”, se plâng oamenii.

Actualul primar, care e la al doilea mandat, spune că a facut până acum numeroase proiecte pentru apă și canalizare și alte utilități, dar nu a fost sprijinit de nimeni. A bătut la ușa ministerelor, dar degeaba, abia a reușit să obțină bani pentru iluminatul public.

Din bugetul primăriei spune că nu poate face nicio investiție. În momentul de față, bugetul local este de 300.000 de lei. Când a devenit primar, în urmă cu cinci ani, a venit cu speranța că va face din satul de sinistrați un mic orășel. Entuziasmul i-a pierit însă când a văzut că toate ușile îi sunt închise.

În aceste condiții, multe familii din Roșia de Amaradia au preferat ca după alunecările de teren să rămână în casele dărâmate. Aici aveau măcar pământ pe care să îl cultive și apă. Așa că s-au apucat să își repare casele cum au putut, dar locuiesc în ele cu frică, deoarece pământul și acum se mai mișcă.

După alunecările de teren, Guvernul a cheltuit zeci de milioane ca să ridice case la Albeni, dar aproape jumătate dintre ele sunt goale pentru că nu au utilităti. Școala, ridicată după standarde europene, a costat 18.000 de lei. De șapte ani este însă în paragină, cu lacătul pus. O parte dintre sinistrați s-au constituit într-o asociație și au dat în judecată conducerea minei din comuna Roșia de Amaradia pe motiv că alunecarile de teren au fost provocate de exploatările miniere. După șapte ani de procese, 31 de familii au câștigat irevocabil, iar acum Complexul Energetic Oltenia, în cadrul căruia se află mina, trebuie să le reconstruiască oamenilor casele.

Compania va cheltui pentru sinistrați 10 milioane de lei, dar asta înseamnă că banii nu vor mai fi folosiți pentru prelungirea activității minei. Peste 400 de localnici ar putea rămâne astfel fără loc de muncă.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat!


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri