RAPORT DE ŢARĂ. Locul unde s-au născut Eminescu, Iorga, Enescu şi Luchian

Data publicării:
botosani

„Judeţul Botoşani este un judeţ agricol, 66% din populaţie trăieşte în satele judeţului şi cred că putem şi trebuie

să avem un judeţ dezvoltat şi cu oameni muncitori şi care iubesc ceea ce fac. Încerc să găsesc cele mai dulci cuvinte pentru Botoşani. Oameni muncitori, credinţă şi respect şi dragoste faţă de lucrurile pe care le fac de la o zi la alta”, spune Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani.

Municipiul Dorohoi s-a dezvoltat ca târg în secolul al XV-lea, pentru că era situat cam la o zi-două de mers cu carele încărcate, de Suceava sau Botoşani. Cel mai important este însă municipiul Botoşani, care este şi reşedinţa judeţului. Puţini ştiu că Botoşaniul este denumit şi „oraşul domniţelor” din cauza statutului său de preferat al Doamnelor Moldovei, din secolul al XVI-lea, până în secolul al XIX-lea.

Domnitorul Petru Rareş i-a dăruit teritoriul Botoşaniului soţiei sale, Elena Despot Doamna, cu dreptul ca aceasta să reţină toate dările plătite de locuitori. Cu aceşti bani, Elena Despot a construit în centrul târgului două biserici, monumente istorice astăzi.

Mai târziu, oamenii de afaceri evrei au construit centrul vechi al oraşului, renovat recent cu fonduri europene şi declarat sit arhitectonic.

I s-a spus oraşul geniilor, pentru că a dat multe dintre personalităţile culturale ale României

Aici s-au născut Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, George Enescu, Ştefan Luchian, ca să amintim vârfurile creaţiei româneşti în patru domenii diferite. Botoşaniul este astăzi un oraş mai ales cultural. Industria care a fost a dispărut, iar Botoşanii îşi menţine statutul de localitate importantă, tocmai prin această febrilă activitate culturală”, explică muzeograful Gheorghe Median.

În Ipoteşti, la doar opt kilometri de municipiul Botoşani se găseşte casa în care a copilărit Eminescu, la Liveni şi Dorohoi sunt casele în care a locuit Enescu, iar în municipiul Botoşani se află casa marelui Iorga. Lui Ştefan Luchian, născut și el la în Botoşani - la Ştefăneşti, i-a fost dedicat un muzeu în urmă cu 12 ani, într-o casă veche armenească, monument istoric al oraşului.

Cu geniile născute în Botoşani se laudă şi locuitorii de astăzi, dar acestea nu sunt singurele motive pentru care sunt mândri că s-au născut acolo.

Teatrul a contribuit și el la bunul renume al Botoșaniului

Teatrul de stat Mihai Eminescu şi Teatrul pentru copii şi tineret „Vasilache” funcționează încă din anii 50. Numit iniţial „Cravata roşie” şi abia mai târziu „Vasilache”, după numele unui personaj celebru, teatrul de păpuşi este o prezență aparte în peisajul artelor din România.

Când zici Botoşani, mai zici şi tradiţie, folclor, muzică populară. Melodiile moldoveneşti sunt îndrăgite şi de ascultătorii din celelalte zone ale ţării şi chiar din străinătate mai ales datorită ansamblului Rapsozii Botoşanilor, premiat peste tot în lume.

Pe lânga toate acestea, poate cele mai prețioase dintre frumusețile botoșenene sunt mănăstirile.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdeţară.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri