RAPORT DE ȚARĂ. Mănăstirile și casa lui Ion Creangă, atracțiile județului Neamț

Data publicării:
0103neamt 20bun-52290

De la 1 martie, timp de o jumătate de an, caravana Digi24 porneşte la drum. Săptămână de săptămână, punem faţă în faţă câte două judeţe ale ţării: cu şoselele, cu şcolile, cu spitalele sau cu poveştile lor de succes. În fiecare zi, descoperim împreună o parte din România şi evaluăm performanţele locale în toate domeniile.

Județul Neamț este unul dintre puținele din țară care oferă turiștilor veniți în zonă o varietate de obiective turistice, de la lăcașuri sfinte de rugăciune, la pârtii de schi sau o rezervație de zimbri.

Votează-ți județul în secțiunea specială „Raport de țară”

Marile atracții sunt mănăstirile, renumite pentru arhitectura specială și picturile murale, majoritatea fiind ctitorii ale domnitorului Ștefan cel Mare. Numeroși vizitatori primește anual şi cetatea Neamțului, un monument medieval de valoare excepțională pentru România.

Neamţul este strâns legat şi de personalitatea lui Ion Creangă. Iar judeţul adăposteşte o piesă importantă din patrimoniul cultural naţional şi anume Casa memorială a scriitorului.

Piatra Neamț este orașul reședință a județului, o localitate înconjurată de munți. De altfel, amplasarea geografică face ca marea bogăție a județului Neamț să fie fondul forestier, pus astăzi în pericol de defrișările necontrolate.

Situat în partea central-estică a României, județul Neamț este înconjurat de munți de-o parte și de alta și este traversat de râurile Siret și Moldova.

Aproape că nu există oraș nemțean în care să nu găsești măcar o frântură de istorie. Ridicată în vârf de munte, Cetatea Neamțului a devenit un simbol pentru cei care trăiesc aici. Deși atacate în repetate rânduri de turci, zidurile au rezistat, iar azi construcția a fost transformată în muzeu.

Orașul Piatra Neamț este considerat unul dintre cele mai vechi orașe din România, construit pe o fostă asezare geto-dacică. Istoria a lăsat urme adânci peste urbe. Chiar în centrul orașului se găsește una dintre bisericile construite de Ștefan cel Mare. Lucrată în stil bizantin, lăcașul de rugăciune a rămas aproape neschimbat deși au trecut peste o mie de ani de când a fost construită.

De altfel, mănăstirile sunt una dintre cele mai valorificate resurse turistice ale Neamțului. Se spune chiar că ar fi județul cu cea mai mare densitate de lăcașuri de cult din România, prețioase atât pentru simbolistica religioasă, cât și pentru cea istorică. Mănăstirea Văratec, ctitorită în 1785 de Maica Olimpiada, este printre cele mai cunoscute și mai vizitate.

Nu departe de Cetatea Neamțului, pe Valea Ozanei, este casa lui Ion Creangă, ridicată în 1830 de bunicul scriitorului. Are numai două odăi joase, dar pline de farmec. În vechiul centru al orașului, nu departe de Humuleștiul lui Creangă, se afla și casa memorială Veronica Micle.

Pădurea este cealaltă mare avuție a nemțenilor. Aici sunt Pădurea de Argint și Codrii de Aramă ai lui Eminescu. Multe dintre zonele împădurite au fost transformate în arii protejate. Parcul Natural Vânători Neamț, unul dintre cele mai mari din țară, adăpostește câteva dintre speciile aflate pe cale de dispariție. Printre acestea - zimbrul, râsul, vidra, lupul sau ursul brun.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri