RAPORT DE ȚARĂ. Mobila în stil baroc făcută la Satu Mare, căutată în spațiul ex-sovietic

Data publicării:
mobila regallis

Grupul de firme din care face parte si fabrica de mobila Nord Simex este cel mai mare producător de profil din Europa de Est. Din atelierele din Satu Mare ajung pe piața ex-sovietică piese de mobilier în stil baroc, gândite de o echipă de designeri și sculptori care au cucerit magnații din Kiev sau Moscova. Patronii acestei fabrici au găsit în Satu Mare forța de muncă necesară, iar în 2000 au deschis o filială care lucrează pentru export.

„Acum un an de zile președintele Turkmenistan și-a mobilat palatul prezidențial cu această mobilă”, spune cu mândrie Gabriel Lavrincic, directorul de comerţ export al firmei Nord Simex din Satu Mare.

 În timp ce alte firme dau faliment, fabrica din Satu Mare abia reușeste să facă față cererilor, iar cifra de afaceri ajunge la 20 de milioane de euro pe an.

Pentru că mobila este lucrată manual, în stil renascentist, și prețurile sunt pe măsură. Acestea pornesc de la câteva mii de euro și pot ajunge până la 32.000 de euro în cazul unor modele din colecții consacrate.

„Dormitorul Regalis este din lemn de paltin, tei și fag, înobilat cu furnire de nuc, trandafiri, lămâi și alte specii exotice. Costă aproximativ 9.000 de euro”, spune Florin Faur, directorul de marketing al firmei.

Fabrica din Satu Mare are aproape 250 de angajați, însă maestrul sculptor este Augustin Păuşan. Pe fotoliile sculptate de el se odihnesc președinți de state, oameni de afaceri, artiști sau miniștri mai multor țări din Europa și Asia.

„Este foarte migălos și necesită foarte multă atenție și răbdare, trebuie să fii chemat să faci meseria asta”, explică Augustin Păuşan.

Parcul industrial din fonduri europene

În județul Satu Mare sunt înregistrate peste 11.000 de firme, însă, deocamdată, investitorii mari, care pot absorbi forța de muncă se lasă așteptați. Administrația locală caută soluții să-i motiveze pe patroni să-și extindă afacerile și în acest județ în condițiile în care rata șomajului a ajuns la aproape 5%.

„Sectorul unde mai sunt locuri vacante este industria textilă. Aici este o mica problemă, în sensul în care chiar dacă e o industrie ușoară, nu este deloc ușoară, este o meserie care, din păcate, nu atrage foarte mulți oameni”, afirmă Marcel Maruşca, directorul AJOFM Satu Mare.

Ca să atragă investitori în oraș, primăria Satu Mare a amenajat în 2005 un parc industrial cu fonduri europene. Așa se face că sute de oameni și-au găsit un loc de muncă, pentru că aici își desfășoară activitatea 13 firme în diferite domenii.

Consiliul Județean are și el planuri mari. Cu banii obținuți din fonduri europene vrea să construiască un parc fotovoltaic în comuna Culciu, pe o suprafață de peste 20 de hectare de teren. Curentul obținut ar urma să fie folosit de toate instițutiile subordonate administrației județului. În fiecare lună factura la lumină ajunge la 30.000 de lei doar la birourile Consiliului Județean.

„Ne gândim serios în a modifica inclusiv alimentarea cu gaz a instituțiilor subordonate sau ca încălzirea să meargă în cea mai mare parte pe consumul de curent”, spune Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.

Consiliul Judetean mai vrea să amenajeze un parc industrial și să-i curteze pe investitori, astfel încât, în urmatorii patru ani, sute de oameni să-și găsească un loc de muncă. 

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri