RAPORT DE ȚARĂ. Muzeu viu la zona de vărsare a Oltului în Dunăre

Data publicării:
lebada

Vacanţa în judeţul Teleorman se poate transforma într-o experienţă neaşteptată când gazdele primitoare te invită la o plimbare pe Dunăre. În zona satului Izlaz, unde Oltul se varsă în Dunăre, explozia de vegetaţie, multitudinea păsărilor rare transformă zona într-un muzeu viu, protejat prin lege.

E oarecum o asemănare cu Delta Dunării, devărsarea Dunării în Marea Neagră, în sensul că aici se găsesc un număr mare de specii care vin şi tranzitează această zonă sau chiar vin şi fac cuiburi pentru scoaterea puişorilor, cum ar fi cormoranul pitic, o specie protejată la nivel naţional şi internaţional. Raţa roşie, iarăşi o specie destul de rară, care vine aici şi îşi face cuib şi multe alte specii destul de interesante şi protejate la nivel naţional şi internaţional. În perioada de migraţie a lor, tranzitează zona circa 20.000 de specii păsări, este un mic paradis al păsărilor. Dacă în Deltă e marele paradis, aici e un mic paradis, destul de fascinant şi comparabil cu cel din Delta Dunării”, a declarat Marinela Iana - director Clubul Copiilor Turnu Magurele.

„Pe partea stângă, avem Insula Calovăţ, una dintre cele mai mari insule dunărene. Primele 140 de hectare, începând de aici, reprezintă rezervaţia Ostrovul Mare. Ca şi specii deosebite, se regăseşte plopul alb, plopul negru, salcia, specii protejate”, a completat Marius Sitaru - Preşedintele Asociaţiei Eco Bios.

Şi plajele întinse pe malul Dunării, vegetaţia şi liniştea desăvârşită te trimit cu gândul la o şedere pe o insulă pustie. Aici nu ai cum să refuzi experienţa de a face o plimbare pe Dunăre cu caiacul.

Ne pregătim pentru luna august, pt acel festival unde pot să participe toti doritorii de mişcare în aer liber. Aici pot găsi pe lângă sporturi nautice şi iarbă verde şi umbră şi produse tradiţionale pescăreşti. De asemenea, pot practica diferite sporturi pe lângă cele nautice”, a explicat Gabriel Olteiu - antrenor în cadrul Federaţiei Române de Caiac Canoe.

Cei mai multi turisti sunt din strainatate si aleg partidele de vanatoare sau de pescuit. Cum pensiunile din zona abia le numeri pe degete, in satul Islaz esti primit regeste. Pensiunea din apropierea Dunarii si a ariei de vanatoare ii intampina pe turisti cu un aer clasic, dat de mobilierul vechi si de piesele de colectie.

Proprietar este tocmai un cetăţean italian care de 15 ani s-a îndrăgostit de România iar de 6 ani a investit în turism în Teleorman.

„Aici în România, am putut face ceea ce am vrut să fac la un preţ mult mai mic decât în Italia. Neavând toate aceste fonduri la dispoziţie, am preferat să stau în România, mai ales pentru că m-am îndrăgostit de acest loc”, a mărturisit Vittorio Saliani - proprietar de pensiune.

Pentru oamenii locului există încă supărarea ca potenţialul turistic al zonei nu este încă exploatat corespunzator si multi dintre romani inca nu stiu cat de fascinanat este zona Teleormanului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri