RAPORT DE ȚARĂ. Olăritul, pe cale de dispariție în județul Satu Mare

Data publicării:
olarit-1

Geza Istvanfi a învăţat să modeleze lutul pe roată când avea numai zece ani. Meseria a furat-o de la bunicul său, care i-a insuflat dragostea pentru olărit, iar acum a rămas singurul meşter din toată zona. Vasele prelucrate de el, împreună cu soţia, sunt vândute la Muzeul Ţării Oaşului, pentru că toate sunt unicat.

După modelare, vasele sunt lăsate la uscat câteva zile, timp în care soţia olarului găseşte modelul potrivit pentru fiecare. Piesele sunt pictate rând pe rând cu vopsele speciale, care nu sunt toxice, şi smălţuite apoi cu glazură ecologică.

După ce sunt pictate şi uscate îndeajuns, vasele se pun într-un cuptor special, unde sunt lăsate 12 ore, la o temperatura de 1.200 de grade. Acolo se călesc să reziste sute de ani.

„Modelatul pe roată pentru mine e uşor şi merge repede, dar până ajunge lutul până aici durează mult. Trebuie malaxat de cinci ori, sunt doi cilindri care fac să fie cât de omogen, că altfel nu se poate modela”, spune Geza Istvanfi.

Vasele olarului din Vama sunt foarte căutate. Oamenii vin să le cumpere direct de la atelier.

„În urmă cu o sută de ani, în localitatea Vama, din judeţul Satu Mare, era un puternic centru de ceramică. Asta înseamnă că în acest sat erau peste 30 de olari ale căror vase ajungeau în toată ţară. Acum însă a mai rămas unul singur care duce mai departe tradiţia.

„Vasul asta e făcut de bunicul meu. L-am găsit recent la cineva în pod. Un vas asemenea nu o să mai reuşesc să fac”, mai spune olarul Geza Istvanfi.

Meseria de olar este pe cale de dispariţie în judeţul Satu Mare, unde altădată nu era uliţă de sat pe care să nu găseşti măcar un atelier cu roată pentru prelucrat lutul.

Specialiştii Muzeului Ţării Oaşului au încercat să-i convingă pe tineri să înveţe acest meşteşug, însă fără success. Olarul din Vama mai are o speranţa că într-o zi, fiica lui va duce mai departe tradiţia din familie.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri