RAPORT DE ȚARĂ. Palatul baroc din Oradea, bijuteria arhitecturală din sud-estul Europei

Data publicării:
palatul baroc oradea-1

Piatra de temelie a Palatului baroc din Oradea a fost pusă în primăvara lui 1762. La acea vreme episcopul romano-catolic Adam Pogacsics dorea să construiască un palat imens care să fie sediu episcopal. Clădirea are 100 de camere și tot atâtea ferestre câte zile are un an. Arhitectul de la curtea imperiala austriacă a proiectat și o bazilică impunătoare, care a fost construită la câțiva metri de palat. O parte din pictura interioară originală a bisericii se păstrează și acum.

„Complexul baroc, care inlcude și palatul baroc, este cel mai important ansamblu arhitectural de acest fel din România și printre cele mai importante din Europa Centrală”, afirmă Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor.

„E un baroc târziu, un baroc în plenitudinea lui, o arhitectură care te cheamă, care te îmbrățișează. Are toate elementele stilistice definitorii pentru barocul central european și la Oradea ne mândrim cu această capodoperă complexă a barocului european”, adaugă Ramona Novicov, critic de artă.

Pe la Palatul baroc din Oradea au trecut foarte multe personalități de-a lungul timpului printre care și împărăteasa Maria Tereza. Uimită de ceea ce a văzut, regina l-a insultat pe episcopul care a dispus construirea clădirii.

„Este prea mare această cocina pentru un porc, Excelență, și atunci, episcopul, tot în stilul împărătesei a răspuns că încăpem în ea și doi, Majestate. Și pentru asta a fost pedepsit episcopul, o singură noapte a dormit în palat și a fost transferat la Kalocsa”, povestește Fodor Jozsef, vicarul general al Episcopiei Romano-Catolice de Oradea.

Complexul baroc din Oradea a fost distrus aproape în totalitate la sfârșitul celui de-al doilea război mondial cand peste o mie de copii ai partizanilor greci au fost cazați în clădire. Acest lucru se întâmpla imediat după ce episcopia romano-catolică a fost forțată să cedeze palatul către stat. Au urmat ani în care monumentul a fost devastat aproape total.

„La sfârșitul anilor 60 s-a restaurat palatul, s-au investit peste 21 de milioane de lei, la vremea respectivă era o sumă imensă și în ianuarie 1971 și-a deschis porțile în palatul baroc Muzeul Țării Crișurilor”, spune Aurel Chiriac, directorul muzeului.

Pe lângă Palatul baroc, Oradea are un centru istoric cu clădiri ridicate în jurul anului 1900. Multitudinea etnică și religioasă este scoasă în evidență prin cele trei biserici din centrul orașului, la care se mai adaugă o sinagogă.

„Cea mai frumoasă și mai reprezentativă bijuterie a orașului este complexul palatul Vulturul Negru. El a fost făcut după modelul spectaculos al galeriei Vitor Emanuel din Milano. Iată că modelul a fost direct dintr-o capitală de prestigiu culturală a Europei”, mai spune Ramona Novicov, critic de artă.

Teatrul de stat Regina Maria, clădirea Primăriei și sediul Episcopiei Greco-Catolice sunt doar câteva dintre monumentele din Oradea vizitate în fiecare an de mii de turiști.

„Azi e prima oara când am ajuns în Oradea, acum am reușit să văd și chiar mi-a plăcut, m-a impresionat plăcut”, spune unul dintre turiști.

Ca să refacă fațadele monumentelor din centrul istoric al orașului, administrația orădeană a dat o hotărâre de consiliul local prin care locatarii sunt obligați să întrețina clădirile. Cei care nu au posibilitatea să o facă se pot împrumuta la primărie iar banii îi pot returna în rate. 

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...