RAPORT DE ȚARĂ. Papricașul de pui, una dintre mâncărurile specifice județului Mureș

Data publicării:
papricas de pui anca

Odată comanda luată, bucătarul ia în primire carnea de pui și celelalte ingrediente și se pune pe treabă.

„Amestecăm bine, să se amestece bine cu condimentele și cu ceapa, lăsăm puțin așa, să intre acele condimente în carne”, explică Ioan Ţeugea, administratorul unui restaurant.

Rețeta este simplă: ceapă călită puțin, condimente, obligatoriu carne de pui și sosul alb făcut din făină, lapte și smântână. Lezonul dă gustul și aspectul unui paprikaș adevărat. Dar bineînțeles, există și un secret.

„Secretul unui papricaș bun, în primul rând este ca puiul să fie de casă”, spune Ioan Țeugea.

Verdictul îl dă însă clientul. Iar bucătarul știe că papricașul a ieșit bun atunci când vede farfuriile goale. Și se pare că i-a ieșit și de această dată.

Dar pentru că niciun meniu nu e complet fără ceva dulce, Ioan Țeugea scoate la final asul din mânecă: găluștele cu prune. Sau gomboțurile, așa cum li se spune în Mureș. Cartofi, făină, ou, prune și pesmet. Așa sună rețeta unui desert sățios, tipic ardelenesc.

„Se răzălesc. Noi așa zicem: se răzălesc cartofii mărunt, mărunt, cu răzătoarea. Pe urmă dintr-un ou se face cu făina, un fel de cocă”, mai spune admnisitratorul de restaurant.

După ce găluștele cu prune prind formă, se tăvălesc prin pesmet și repede capătă un aspect aurit. De fiecare dată turiștii se ridică satisfăcuți de la masă. Mâncarea și amabilitatea din restaurantele din județul Mureș îi fac pe trecători să revină și a doua oară. Poate ca să încerce și alt fel de mâncare, dar tot cu influențe ungurești. 

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri