RAPORT DE ȚARĂ. Peștera de la Scărișoara, loc al legendelor

Data publicării:
pesteri

Una dintre cele mai populare zone este comuna Gârda de Sus, din județul Alba, pe unde se face accesul spre Peștera Ghețarul Scărișoara, cea mai spectaculoasă din zonă, a doua ca mărime din Europa. Peștera este la o altitudine de 1165 m, la marginea platoului carstic Scărișoara. Lungimea ei este de 700 m., iar adâncimea de 105 m. Ca să ajungi în peșteră, trebuie să cobori pe scări echivalentul a 20 de etaje de bloc. Încă de la intrare te întâmpină un număr impresionant de formațiuni stalagmitice.

„Peștera a fost descoperită în anul 1863 de geograful austriac Adolf Schmidl, care a făcut prima observație și prima hartă a peșterii”, explică Vasile Pașca, ghid/

Nu degeaba i se spune ghețarul de la Scărișoara. Peștera este o adevărată capcană de aer rece, cu temperatura undeva la 0 grade, însă chiar și așa este vizitată de mii de oameni.

Labirintul subteran a dat naștere la multe legende. Se spune că aici trăia Solomat, un balaur care fura fetele frumoase și le ascundea într un palat de gheață. Iar o altă legendă spune că cine bea apă din bazinele din spatele formațiunii calcaroase „La Brazi" își va vedea orice dorință îndeplinită.

O altă minunăție a zonei este Peștera Poarta lui Ionele. Peştera este situată în versantul drept al Cheilor Ordâncuşii, la o altitudine de 805 m și 30 de m față de nivelul mării. Numele peșterii este dat tot de o legendă.

„Se zice că în vremuri îndepărtate aici ar fi stat ascuns un băiat frumos, pe nume Ionele, care s-ar fi îndrăgostit de frumoasa Odârcusa. Odârcușa este apa care trece pe aici, care poartă numele fetei. Ca orice legendă, are și un sâmbure de adevăr. Se zice că acest Ionele se adăpostea iarna în peșteră pentru a supravieștui mai ușor cu alimentele pe care i le aducea fata, iar într- o bună zi, datorită zmeului, fata ar fi fost răpită și dusă în lumea pierdută”, spune Cristian Vârciu, ghid.

Etajul superior, care este neamenajat, cuprinde un sistem de galerii de mici dimensiuni care adăpostesc o colonie rară de lilieci.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri