RAPORT DE ȚARĂ. Piatra Neamț ocupă locul 5 din 41 la absorbția de fonduri UE

Data publicării:
06032013 20neamt-53156

Judeţul Neamţ a reuşit să atragă în ultimii patru ani aproape 58 de milioane de euro din fondurile europene. Aproape 38 de milioane au mers la Piatra-Neamț. Circuitul banilor a fost vizibil benefic pentru oraș.

Sunt proiecte europene majore care au ridicat standardul în municipiul Piatra Neamţ. Cred că important este cel cu curtea domnească, proiectul european în care am modernizat muzeele din Piatra Neamţ”, a declarat Gheorghe Ștefan - primarul municipiului Piatra-Neamț.

Tot cu bani europeni s-au reparat şi câteva străzi centrale, s-a extins reţeaua de apă potabilă şi au fost reabilitate centre sociale şi pentru persoane vârstnice. Totuşi, cea mai profitabilă investiţie a oraşului rămâne stadionul.

Stadion cotat de UEFA cu trei stele

Extins şi modernizat în ultimii ani, stadionul Municipal din Piatra Neamţ a fost cotat de UEFA cu trei stele, aici s-au disputat meciuri importante ale echipei naţionale, dar şi partide din Europa League şi Champions League.

Profitabilă este şi telegondola. Deschisă în urmă cu 5 ani, după o investiţie de 15 milioane de lei, telegondola a devenit unul dintre cele mai importante puncte de atracție ale municipiului.

În primii ani de la inaugurare, un milion şi jumătate de turişti, adică de trei ori mai mult decât populaţia judeţului Neamţ, s-au plimbat cu telegondola.

Votează-ți județul și comentează pe forum în secțiunea specială „Raport de țară”

Cea mai mare realizare a orașului de la poalele Pietricicăi rămâne însă titlul de primul oraș din țară care a construit o groapă de gunoi ecologică. A costat peste 20 de milioane de euro, bani proveniţi în mare parte de la Uniunea Europeană.

Gunoiul este compactat zilnic de un utilaj care a costat 200.000 de euro. Peste el se aşterne un strat de pământ. Deşeurile reciclabile sunt balotabile, iar cele organice devin îngrăşământ.

Piatra-Neamț va avea de anul viitor și un parc de panouri fotovoltaice care se estimează că va produce peste 3 milioane şi jumătate de kWh/an. Proiectul va costa peste 16 milioane de euro, bani europeni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri