RAPORT DE ȚARĂ. Ploieștiul, orașul lui Caragiale și al muzeelor unice

Data publicării:
12042013 20muzee-60230

Prezenţa lui Nenea Iancu se simte la tot pasul în Ploiesti. Aici şi-a trăit Caragiale copilăria şi anii de gimnaziu. În centrul oraşului, în Casa Dobrescu, Muzeul "I.L. Caragiale" păstrează fotografii şi documente, dar şi obiecte care au aparţinut scriitorului şi familiei sale, inclusiv masa din lemn, tocul şi călimară pe care le-a folosit la debut.

Caragiale totdeauna s-a considerat ploieștean, deseori semnează articolele lui'Un ploieștean','un prahovean'și multi dintre eroii săi sunt ploieșteni”, explică Nina Nicolae, conservator coordonator al Muzeului „Ion Luca Caragiale”.

Nichita Stănescu a fascinat generaţii întregi de iubitori de poezie. "Îngerul blond" a crescut într-o casă bătrânească situată, azi, la 15 minute de mers pe jos din centrul oraşului. Aici a trăit anii copilăriei şi adolescenţei și s-a format ca om şi poet.

Prezentator virtual la „Muzeul Omului”

În Ploiești se află și muzee unice în Romania. Unul dintre acestea este Muzeul Ceasului, înființat în anul 1963, de către profesorul Nicolae Simache. Cea mai veche piesă a muzeului datează din 1562 și a fost realizată de un celebru orologier din Augsburg, Germania.

La "Muzeul Omului", unicul cu această tematică din Romania, turul este asigurat de un prezentator virtual 3 D, în mărime naturală, care le prezintă vizitatorilor funcțiile corpului uman, dar și scheletul și organele interne.

Proiecțiile pe ecrane LED, simulările electronice, jocurile interactive și sistemele de iluminare te duc cu gândul la o nava spațială. „Muzeul Omului” are și o sală special amenajată pentru activitățile elevilor, dar și pentru conferinte.

Muzeul Național al Petrolului, intrat de curând în reabilitare, marchează evoluția industriei și performanțele sale. Colecțiile însumează peste 7.000 de exponate.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri