RAPORT DE ȚARĂ. Povestea navei Borcea, vaporul de 100 de ani, ancorat la Brăila

Data publicării:
borcea

Început si sfârșit. Pe scurt, așa s-ar putea rezuma povestea vaporului Borcea: o navă cu zbaturi, propulsată cu ajutorul aburului. E prima navă de producție românească și, în acelaşi timp, ultima navă cu zbaturi construită în Europa. Nava a fost folosită și în Primul Război Mondial, ca atelier mecanic mobil pentru navele de luptă de pe Dunăre. Cu doar câteva decenii mai tânără, o altă fostă navă militară, construtiă în anul 1949, plimbă turiştii pe Dunăre. Comandantul ei a lucrat în Constanţa, pe nave tip cargo până în anul 1999, când a fost disponibilizat. Nu a avut încotro şi a decis să îmbine utilul cu plăcutul şi să promoveze furmuseţile Dunării brăilene.

Zorile 1 a fost construită într-un şantier naval din Rusia. Pentru că a fost vas de militar, a suferit câteva modificări pentru a putea fi utilizat ca navă De agrement. Comandantul spune că, deşi a împlinit venerabila vârstă de 64 de ani, vaporaşul este în perfectă stare de funcţionare, iar clienţii se simt în siguranţă. Traseul este mereu o supriză.

„Avem o zonă foarte frumosă. Dureros este că nu prea vin localnicii”, spune Gheorghiţă Nicu, comandantul vaporaşului.

În drumul său pe Dunăre, vaporaşul trece pe lângă şantierul naval şi zona ecoturistică a Brăilei care, potrivit comandantului, este mereu plină de surprize.

Căpitanul a reușit să scoată vaporul din mâinile regimului comunist și să salveze nava chiar când era pe punctul de a fi casată.

Date Tehnice

Lungime 39.43 metri

Lățime la cuplul maestru (în dreptul zbaturilor) 10.90 metri

Pescaj navă goală 0.90 metri

Pescaj mediu 1 metru

Pescaj maxim 1.07 metri

Înălțime maximă catarg 9.15 metri

În ciuda vârstei înaintate, vaporul poate fi închiriat și astăzi pentru diferite evenimente.  

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri