RAPORT DE ȚARĂ. Povestea unui profesor hunedorean dedicat elevilor

Data publicării:
16042013 20profesor-60896

Un scaun plutitor, creat împreună cu elevii săi la Clubul de Fizică, este una dintre multele invenţii cu care se mândreşte profesorul hunedorean. I se alătură câteva maşinuţe electrice, un binoclu, o chitară optică sau procesele de creştere de cristale. Dascăl dăruit, în fiecare după amiază de sâmbătă Mircea Nistor şi elevii lui aplică principiile fizicii pe materiale reciclabile.

„99% dintre lucrurile pe care le folosim sunt din recuperări. Lucruri pe care alţii le consideră ca nemaiavând niciun fel de valoare şi le aruncă pur şi simplu”, explică profesorul.

Cel mai bine îl descriu pe dascălul Mircea Nistor elevii cu care îşi petrece zilnic timpul. Iar cele mai grăitoare sunt creaţiile elevilor. La numai 10 ani, Radu Mihai Cîndea, elev în clasa a IV-a la Liceul de Informatică din Hunedoara, încearcă să creeze prima sa maşinuţă electrică. Şi reuşeşte.

Mihai Damian este un alt participant săptămânal al Clubului de Fizică. Mai experimentat, Mihai explică felul în care a reuşit să creeze un motor cântător.

Alexandra Ferencz este decana de vârstă a clubului de Fizică. La 17 ani, tânăra doreşte să creeze un motor care funcţionează pe bază de lumânări. Energia creată de acesta pune în mişcare, deocamdată, un CD. Dar ea vrea să facă o maşinuţă să se mişte fără baterie: „Am două segmente, care se numesc Peltier. Pe o parte dacă le încălzești şi pe cealaltă dacă le răceşti, produc energie electrică”.

Andrei Caisim a obţinut multe premii la concursuri de chimie şi de fizică. A creat un agitator magnetic, dar una dintre reuşitele lui cele mai importante este faptul că a reuşit să crească cristale. Fizica l-a cucerit din momentul în care la cursuri a intrat profesorul Nistor. „Creşterea lor a luat în jur de 3-4 luni. De fiecare dată când apăreau mai multe cristale, le luam pe cele care apăreau şi lăsam numai unul singur, care să crească mai mare”, explică Andrei.

Clubul de Fizică este proiectul iniţiat de dascălul hunedoarean în urmă cu mai bine de 10 ani. La început, numai câţiva elevi au fost interesaţi. Acum, 10-20 de tineri vin sâmbăta la şcoală.

Mircea Nistor este profesorul care le aduce aminte elevilor cât de importantă şi de atrăgătoare este şcoala. Este Domnul Trandafir... din Hunedoara.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri