RAPORT DE ȚARĂ. Recordul național la consum de curent de la Izbiceni, cauzat de creșterea roșiilor

Data publicării:
21032013 20rosii 20curent-56014

„Din cele 1.374 de case, de gospodării câte există în comuna Izbiceni, zic eu, în jur de 1.300 cultivă aceste tomate, nu neapărat numai tomate. Pe lângă tomate se mai cultivă ardeioase, vinete, castraveţi. Plata curentului, batem recordul pentru că aceste plante se seamănă din luna lui decembrie până în ianuarie. Alte surse nu există decât energia electrică ca să putem să le scoatem aşa, să ieşim pe pieţele din România cât mai din timp, consumul de energie este foarte mare în comuna Izbiceni. De aia se ajunge la plăţi foarte mari”, afirmă Vasile Golgojan, viceprimar Izbiceni.

Dar câmpia de sud a Oltului nu e rai doar pentru legumicultori. Încet, încet, marii producători de cereale și-au dat seama că pot obține producții record în sudul țării.

În sprijinul lor, autoritățile locale au construit, cu fonduri europene o bursă de cereale la Corabia, în port.

„Oraşul Corabia este doar beneficiarul acestui proiect care va veni în sprijinul producătorilor agricoli şi va avea ca scop fixarea preţurilor la produsele agricole şi încheierea de tranzacţii cu cereale. Dunărea va deveni o importantă cale de transport, un transport mult mai ieftin decât cel terestru”, consideră Dan Olteanu, purtător de cuvânt la Primăria Corabia.

Confecțiile salvează economia Caracalului

Pentru olteni însă statutul de agricultori de frunte nu a fost de ajuns. Așa că și-au dorit și ceva industrie. Iar polul de concentrare a fost orașul Caracal unde înainte de revoluție funcționau fabrici de tricotaje, de vagoane și de conserve.

Votează-ți județul și comentează pe forum în secțiunea specială „Raport de țară”

Dintre toate, cel mai bine o duc acum cei din industria textilă. Un exemplu de tradiție bine păstrată și de afacere bine condusă este Romanița care a început în 1971 cu producția de tricoturi pentru Rusia. În urmă cu 12 ani profilul s-a schimbat în confecții iar astăzi mărcile cu care societatea are contracte sunt de renume mondial.

„Fabrica lucrează în sistem, lucrează pentru firme foarte importante din Europa şi din lume, lucrează pentru Bershka, Zara, grupul Inditex, lucrează pentru Germania şi pentru o altă firmă din Londra. Întreprinderea oferă circa 1.000 de locuri de muncă, ceea ce înseamnă că sunt aproximativ 1.000 de familii întreţinute în urma lucrului la această întreprindere. Are viitor pentru că faptul că noi producem 350.000-400.000 de produse pe lună care se exportă în toate ţările eu zic că este de viitor”, spune Tatiana Coţovanu, directorul tehnic al companiei.

Ambițiile oltenilor nu se termină însă nici aici. În planurile autorităților din Caracal se află un parc industrial, iar regionalizarea, speră oficialitățile, va ajuta la atragerea mai multor fonduri europene și, astfel, la dezvoltarea zonei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri