RAPORT DE ȚARĂ. Regionalizare în vârful ţării - Satu Mare a câştigat competiţia cu Maramureș

Data publicării:
mm vs sm-74457 1
Note pentru specificul local

Maramureș primește 7, Satu Mare 8. Maramureș e un brand celebru, știm de Săpânța, bisericile de lemn, tradiții, dar dau 7 pentru că bogăția nu a fost folosită în adevăratul ei potențial. Brandul pozitiv e minat de lucruri de dată recentă, de exemplu cele legate de poluare, deversarea de cianuri din 2000, scandalurile de corupție din administrația locală. În cazul Satu Mare vorbim de multiculturalism, e un festival frumos acolo, fără bariere, sunt lăcașe de cult de diverse confesiuni. Oamenii trăiesc în multiculturalism. Mai important, s-a păstrat spiritul austriac”, a explicat Cezar Paul Bădescu, jurnalist.

9 pentru Maramureș și 7 pentru Satu Mare. Sunt județe neomogene. Orașele de influență ungară s-au păstrat însă bine”, consideră Nicușor Dan.

9 pentru Maramueș și 8 pentru Satu Mare. Maramureș nu e neapărat un areal izolat, l-aș numi mai degrabă conservat, acolo tradițiile se păstrează de sute de ani. Sunt și lucruri interesante care nu sunt încă descoperite. În Satu Mare trebuie să vorbim despre disciplina și educația austro-ungară, etniile și confesiunile ce trăiesc în armonie. Așteaptă să fie descoperit aproape în totalitate”, a subliniat Ciprian Bârsan, analist economic.

Note pentru administrație și mediul de afaceri

Ciprian Bârsan, analist economic, a acordat nota 8 pentru Maramureș și nota 7 pentru Satu Mare.

După București, Borsa din Maramureș este localitatea cu cel mai mare schimb valutar, ca valoare. Cursul suferă fluctuații în momentul în care vin cei plecați la muncă în străinătate, în România”, a explicat acesta.

Jurnalistul Cezar Paul Bădescu a dat notele 6 pentru Maramureș și 8 pentru Satu Mare.

Administrația locală a devenit un brand prin primarul corupt din Baia Mare. În plus, autoritățile locale se mândresc cu ororile pe care le construiesc cei veniți de afară. Nu înțeleg că locuințele de lemn nu fac casă bună cu monstruozitățile din beton”, a argumentat jurnalistul.

Nicușor Dan a dat nota 5 pentru Maramureș și 7 pentru Satu Mare

Note pentru calitatea vieții

„Baia Mare era unul dintre cele mai poluate orașe ale țării. Într-o comunicare recentă s-a spus că s-a redus la jumătate poluarea, dar tot depășește. Nu știu dacă ai vrea să louiește acolo, cu toate lucrurile bune de acolo. 7 pentru Maramureș și 8 pentru Satu Mare. Parcă în orașul Satu Mare mi-ar plăcea să locuiesc. La sat nici ei, localnicii, nu mai locuiesc”, a subliniat Cezar Paul Bădescu.

„Calitatea vieții este peste media națională, vine și din faptul că oamenii sunt mai gospodari și că aduc mulți bani din străinătate. Nu văd să contribuie prea mult autoritățile, nu ar trebui să se mândrească de fapt cu emigrația. Satu Mare și Carei sunt orașe culturale, plăcute, Baia Mare are universități. 8 pentru Satu Mare și 7 pentru Maramureș”, a explicat Nicușor Dan.

8 pentru Maramureș, 8 pentru Satu Mare. Oamenii sunt victimele colaterale ale nivelului de trai din România, dar nu se resemnează, au trecut peste multe obstacole, sunt dispuși să meargă la mii de kilometri”, a spus Ciprian Bârsan.

Consiliul Județean din Baia Mare cere taxe mai mici pentru investitorii în turism tradițional

Primarul municipiului Baia Mare a susținut că, prin cei 50.000 de oameni plecați la muncă în străinătate, zona a avut numai de câștigat.

Au mers să muncească, să își găsească bunăstarea și să returneze familiilor lor. În plus, vin acasă având o percepție diferită a ceea ce înseamnă o civilizație europeană. E un câștig, dar câștigul adevărat este când vin acasă”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare.

Aceasta a mai completat că este important pentru comunitate ca persoanele plecate la muncă în străinătate să se și întoarcă, să investească în mici afaceri de turism.

Când se întoarce în țară și își face o pensiune tradițională, nu trebuie să pui o povara din punct de vedere fiscal. Trebuie taxe mai mici pentru cei care investesc în zone tradiționale. Vrem să dezvoltăm turismul de masă, dar pentru asta trebuie să extindem aeroportul, să-l transformăm într-unul internațional”, a completat Gabriel Zețea, vicepreședintele Consiliului Județean Baia Mare. 

„Țara Oașului nu ține de Maramureș”

„Țara Oașului face parte integrală din județul Satu Mare. Sunt comune cu oameni harnici, pricepuți, cu situație materială bună. Nu sunt maramureșeni, sunt sătmăreni. Maramureșenii au obiceiul lor, portul lor. Oșenii sunt parte integrală din Satu Mare. Unii spun că Certeze face parte din Maramureș, nu e adevărat, sper ca acum să înțeleagă toată lumea. Portul oșenesc seamănă cumva cu cel maramureșean, ca și cântecele. O legătură există, dar e diferență mare”, a subliniat Mircea Govor, vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare

„Susțin regionalizarea pentru că este gândită în interesul cetățenilor, li se va îmbunătăți viața. Comunitatea europeană încurajează asocierea pentru a se accesa fonduri în ideea promovării proiectelor de o anvergură mai mare. Satu Mare are posibilitatea de a promova proiecte transfrontaliere. Avem punctul de trecere Halmeu pe unde intră produsele alimentare pentru UE. E un atu pentru noi, am reușit parțial să îl aducem la nivelul de acreditare europeană. Am dezvoltat laboratorul sanitar-veterinar, astfel încât tot ce se solicită prin directive europene, analizele să se facă aici în județ”, a explicat Eugeniu Avram, prefect.

„Satu Mare are peste 102.000 locuitori, multiculturalitatea și ospitalitatea sunt la ele acasă și sunt vizibile. Bogăția cea mai mare este cultura, municipiul Satu Mare e un centru cultural și educațional”, a subliniat Radu Roca, viceprimar.

S-a pus problema atragerii înapoi în țară a celor plecați la muncă în Occident. „E greu ca oamenii plecați să se întoarcă acasă. E o tradiție în Oaș, oamenii pleacă la muncă în altă parte, sunt obișnuiți să agonisească bani în străinătate și să ridice case aici. Contribuția lor nu e deloc de neglijat, fac parte dintre oamenii care aduc valută în țară”, a spus Govor.

„Dacă, în mod categoric, capitala administrativă trebuie să fie Cluj Napoca, noi vrem ca în județul nostru să fie cât mai multe instituții publice de interes regional”, consideră Eugeniu Avram. Despre proiecte a vorbit Radu Roca. „La nivelul municipiului avem proiecte de peste 25 milioane de euro. Trei sunt majore, prin care vom reface 22 de străzi, vom schimba conductele de apă și canalizare. Un alt proiect major e reabilitarea Teatrului de Nord, se reface spațiul și se dotează cu echipament noul teatru. Am câștigat un proiect de 2,5 milioan prin care reabilităm termic peste 500 de apartamente. Încercăm să finalizăm Centura Mică din Satu Mare prin care vom decongestiona traficul greu”, a explicat Radu Roca.

Maramureșul este inima Europei

„Țara Oașului e județul Satu Mare, Țara Maramureșului e o țară mai mare, subcompusă din mai multe țări. Sunt similarități în tradiții și între oameni, sunt oameni dinamici, iubesc viața mult și sunt petrecăreți”, a explicat Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii județene.

„Maramureșul păstrează cultul soarelui în tot, dar și cultul marii zeițe mame, marea cultură a geometricii Maramureșului. Noi suntem daci, aceste triburi au făcut țara Maramureșului vastă. Maramureșul a rezistat ca țară datorită tradiției de care sunt interesate și Europa și Asia. A rezistat prin toate imperiile ca identitate, a fost respectat. Imperiul austro-ungar i-a păstrat denumirea de Țară a Maramureșului”, a explicat Ioan Marchiș, sculptor și filozof.

Vasile Coman, om de afaceri, a vorbit despre frumusețea Văii Vaserului. „Valea Vaserului e un defileu în munții Maramureșului străbătut de ultima cale ferată forestieră din Europa. Are un potențial silvic foarte bogat și unul turistic extraordinar. Anual peste 35.000 de turiști vin în Valea Vaserului. Maramureșul e un muzeu în aer liber al Europei. La 30 km de Valea Vaserului puterea austriacă a construit un obelisc ce marchează centrul geografic al Europei. Noi, Maramureșul, suntem inima bătrânului continent. Europa ne este datoare nouă și nu noi ei”, a spus Vasile Coman, om de afaceri.

Academicianul doctor Virgil Enătescu, despre rata mare de suicid din Satu Mare

Academicianul doctor Virgil Enătescu, unul dintre cele 500 de genii de pe mapamond ale secolului XXI, a comentat rata mare a suicidului din Satu Mare. Acesta a explicat că locul trei pe țară pe care îl ocupă orașul este cauzat de o problemă culturală.

Avem ca vecin o țară în care rata suicidului este foarte mare: Ungaria. Avem populație comună și o parte din cultură comună. În plus, un motiv ar fi și plecarea părinților în străinătate. Copii care cresc fără afectivitatea celor pe care îi iubesc cel mai mult și care ar trebui să îi formeze ca oameni. Scăderea vârstei tentativelor de suicid a ajuns pana spre 9 ani”, a explicat Virgil Enătescu.

Satu Mare are cea mai mică speranță de viață din țară. Academicianul doctor a explicat cum s-a ajuns la această situație.

La un moment dat, s-a zis să se dubleze toate secțiile din spitale. Au fost două de chirurgie, două de anestezie etc, dar în spitale diferite. Acest lucru a dus la cheltuieli mari, la lipsa dotărilor. Bolnavii erau plimbați între cele două spitale și mulți mureau în salvare, pe pod”, a povestit Virgil Enătescu.

A venit un grup de organizatori tineri și s-a schimbat și conducerea Consiliului Județean și s-a trecut la unificarea secțiilor”, a mai completat academicianul.

_____________________________

Din studioul Digi24 de la București, Dan Suciu va fi gazda unui juriu care va acorda note celor două județe.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat!

Campania „Raport de țară” intră în linie dreaptă. Peste exact o lună, toate cele 41 de județe și municipiul București se vor fi confruntat în competiți regionalizării.

Duelul dintre Maramureș și Satu Mare este cel de-al 17-lea. 

Înaintea competiției de vineri seara, pe site-ul Raportului de țară Maramureș conducea detașat în preferințele celor care au votat. Era pe locul 11, cu 6.085 de voturi, în timp ce Satu Mare era pe locul 24 cu 2.555 de voturi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri