RAPORT DE ȚARĂ. Rezervația naturală Comana din Giurgiu are 140 de specii de păsări

Data publicării:
giurgiu

De la graniţa sudică a Ilfovului începe judeţul Giurgiu. Situat pe cursul inferior al Dunării, de-a lungul a 72 de kilometri ai fluviului, zona cu o puternică semnificaţie istorică a rămas astăzi o simplă regiune de tranzit între bulgari şi Capitală.

Reşedinţă de judeţ, oraşul Giurgiu este unul dintre principalele porturi la Dunăre din ţară. Comerţul fluvial însă nu mai susţine oraşul, ca altădată, şi mulţi giurgiuveni şi-au pierdut locurile de muncă odată cu restrângerea activităţii portuare. De altfel, părerea giurgiuvenilor este că, din perspectivă economică, oraşul este în cădere liberă.

Autorităţie spun totuşi că giurgiuvenii au și motive de mândrie. „Înseamnă podul prieteniei. Podul prieteniei este podul care face legătura între România şi Orient. Este podul pe care în fiecare zi putem să ajungem în Bulgaria să ne facem piaţa. Este primul pod peste Dunăre. Este un judeţ nu dezvoltat, dar sperăm că odată cu regionalizarea se va dezvolta, un judeţ cu oameni care au plecat de aici, şi aici mă refer la politicieni, la sportivi, care astăzi au ajuns să conducă destinele României şi să ajungă sportivi de performanţă”, a subliniat Dumitru Gavrilă, vicepreşedintele CJ Giurgiu.

Judeţul are cu siguranţă un mare potenţial, aşa că echipa Digi24 a plecat în căutarea frumuseţilor giurgiuvene. Poate una dintre cele mai impresionante zone din Giurgiu este rezervaţia naturală de la Comana. Delta de la 30 de kilometri de Bucureşti găzduieşte peste 140 de specii de păsări şi 30 de specii de peşti. 

La câţiva kilometri de Comana, spre Giurgiu, se află comuna Călugăreni. O știm din manualele de istorie, este locul unde Mihai Viteazu a avut una dintre cele mai răsunătoare victorii în fata turcilor. Doar statuia domnitorului din centrul comunei şi crucea de la ieşirea din localitate mai marcheaza azi izbânda. Turişti, nici vorbă, doar localnicii se opresc în zonă şi nici ei nu prea ştiu de ce.

Mai important pentru locuitori este târgul de duminică. Acolo se pot lăuda cu ceva numai al lor, ceva care ar putea deveni o veritabilă marcă locală. Pentru brânza de bivoliţă pe care o fac ţăranii din Hulubeşti vin la acest târg bucureşteni, oameni din sate şi judeţe invecinate, dar şi mulţi intermediari, care o vând apoi la preţuri mult mai mari în pieţele din Capitală. 

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri