RAPORT DE ȚARĂ. Sălaj este în topul județelor cu cei mai mulți diabetici și cardiaci

Data publicării:
salaj-3

Medicii abia mai fac față cererilor de internare, iar Casa de Asigurări de Sănătate nu mai contenește să deconteze tratamentul pacienților. Specialiștii spun că alimentația proastă a dus județul pe locul doi în topul zonelor cu cei mai mulți bolnavi de diabet. Statisticile sunt sumbre și în ceea ce privește incidența bolilor de inimă: 14 din 100 de sălăjeni au probleme cardiace. 

Potrivit datelor oficiale, la nivelul întregii, țări doar județul Cluj depășește Sălajul la numărul de bolnavi de diabet. Sute de oameni sunt diagnosticați în fiecare an cu această boală, astfel că numărul lor a ajuns la 11.500, iar în fiecare an sunt depistate sute de cazuri noi. Medicii spun că de vină pentru această situație este alimentația haotică, dar nu exclud nici alte cauze specifice societății moderne.

„Este foarte important ca populația să realizeze ce impact are o alimentație dezordonată pentru viitorul sănătății fiecăruia dintre noi”, spune dr. Daniela Zaharia, coordonatorul Centrului de Diabet din Sălaj.

Și la numărul celor care suferă de afecțiuni ale inimii, județul Sălaj se află printre primele în țară. În evidențele medicilor figurează peste 13.000 de cardiaci, în timp ce alte 34.000 de persoane suferă de hipertensiune.

70% dintre bolnavii care ajung la spitalul din Sălaj prezintă simptome ale bolilor de inimă. Și în acest caz, de vină este tot alimentația proastă, spun medicii.

„Mâncăm cu sare, mâncăm 11 grame în loc de 4,5 grame. Un hipertensiv trebuie să mănânce patru grame. Mâncăm slănină și murături, muștar, crenvurști și fastfood, bem apă minerală”, explică medicul Minodora Bogdan, şefa secţiei de cardiologie a Spitalului Judeţean.

Spitalul Județean din Sălaj poate îngriji 700 de bolnavi, însă unitatea sanitară are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate doar pentru 600 de paturi. În ultimii patru ani, condițiile de spitalizare s-au îmbunătățit foarte mult datorită unei investiții de nouă milioane de euro, bani obținuți din fonduri europene. La aceasta se mai adaugă opt milioane de lei din bugetul spitalului și din cel al Consiliului Județean, care au fost folosiți pentru modernizarea mai multor secții.

Spitalul este unic în țară, pentru că are o stație de sterilizare performantă, asemănătoare cu cea a spitalului universitar din Cambridge. O fundație din Anglia a donat 450.000 de lire pentru această investiție.

Tot la Spitalul Județean a fost amenajată o linie de distribuire a mâncării către bolnavi, cum nu mai există decât în Târgu Mureș. Alimentele sunt păstrate în casete speciale, unde rămân tot timpul calde, iar micul dejun ajunge la pacienți în condiții perfect sterile, în caserole înfoliate.  

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri