RAPORT DE ȚARĂ. Sălajul, un munte de cărbune neexploatat

Data publicării:
minsa sarmasaj

Comuna Sărmașag, județul Sălaj, un loc care în urmă cu o jumătate de secol era centrul economic al regiunii. Patru mii de oameni munceau în galeriile subterane de unde scoteau 60.000 de tone de cărbune care ajungeau în cazanele marilor CET-uri din țară, dar și în sobele localnicilor. Mina s-a închis în 2005, clădirile unde se încărcau garniturile de tren au fost părăsite. Doar patru angajați au rămas să păzească ruina.

Geza Spurigan a lucrat 26 de ani în mina de la Sărmășag ca inginer și apoi ca director tehnic. Locuiește la câțiva pași de locul unde vagoanele stăteau la rând ca să fie încărcate cu cărbune.

„Era o forfotă permanentă, o mișcare continuă, noi eram obișnuiți să ne odihnim în gălăgie”, își amintește Geza Spurigan, fost director adjunct la mina din Sărmăşag.

În perioada de glorie, ceea ce înseamnă anii 1980, zeci de autobuze aduceau mii de angajați la mina din Sărmășag. Acum însă este o liniște totală, iar clădirea arată ca după război.

„Declinul a început în anii 90, când au venit primele restructurări”, spune Zsigmond Gombos, fost inginer la mina din Sărmăşag

„Această exploatare a însemnat foarte mult pentru comuna noastra și nu numai pentru comuna noastră deoarece tot acest bazin din jurul Sărmășagului, mă refer la comunele Bogota, Chiejd, Supur, Bocșa, a însemnat foarte mult pentru că avea patru mii de angajați”, afirmă Attila Dombi, primarul comunei Sărmăşag.

„Mina asta avea viitor, avea viitor eșalonat pe câțiva ani de zile dacă se făcea totul cu cap”, mai spune Zsigmond Gombos.

Istoria s-a repetat și în celălalt capăt de județ. Exploatările din comuna Ip, unde munceau altădată aproape 400 de oameni, zac vandalizate de cei care caută fier vechi printre ruine.

Lacătul pe mina de la Ip a fost pus în 2005. Aceasta era principala sursă de venit a oamenilor din comună și din zonă însă acum au mai rămas doar ruinele. Nici măcar paza nu mai există în această zonă.

„Din păcate, pentru comuna noastră este o lovitură destul de zdravănă închiderea minei din 2005 și, din păcate, în acești ani nu au mai venit posibili investitori, nu s-a interesat nimeni”, spune Laszlo Markus, primarul comunei Ip.

Potrivit specialiștilor, județul Sălaj stă pe un munte de cărbune, dar nimeni nu știe dacă se vor relua vreodată exploatările în zonă. În ultimii zece ani doar un singur investitor s-a interesat de mina de la Sărmașag, dar fără vreun rezultat.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri