RAPORT DE ȚARĂ. Salina Cacica (Suceava), locul unde sarea are o puritate de 99,8 la sută

Data publicării:
cacica

Este vorba despre Salina Cacica, singurul loc din ţară unde extragerea se face din saramură. Produsul se găseşte în aproape toate lanţurile de hipermarketuri din ţară, fiind singurul care se pretează cel mai bine consumului alimentar.

Salina Cacica se află în comuna cu acelaşi nume, la aproximativ 40 de kilometri de municipiul Suceava. Exploatarea sării a început în anul 1791 şi era făcută de muncitori şi tehnicieni din Imperiul Habsburgic. Şi astăzi, accesul în mină se face pe cele 280 de trepte lucrate manual de mineri, în urmă cu peste 200 de ani.

„Jos, la 90 de metri extragem sarea, introducem apă în mină sub presiune, apa dizolvă masivul de sare, scoatem saramura, saramura o trimitem prin conducte la trei kilometri. Acolo este fabrica de fierbere, de cristalizare a sării. Se scot aproximativ 60-70 de tone de sare extrafină la opt ore, explică Ioana Croitoriu, ghid în Salina Cacica.

Specialiştii estimează că la Cacica mai sunt rezerve de sare pentru încă 500 de ani. Cu toate acestea, produsul este vândut doar pe piaţa din România. Anual, pe porţile fabricii ies maximum 24.000 de tone de sare. Utilajele sunt pornite doar dacă sunt comenzi.

Dintre cele șapte exploatări din România, sarea produsă la Cacica este cea mai indicată pentru consumul alimentar. Pentru că doar sarea de aici atinge o puritate de 99,8 la sută. De asemenea, aproape 90.000 de turişti din ţară şi străinătate vin în fiecare an să viziteze galeriile salinei Cacica, care se întind pe o distanţă de cinci kilometri.

Bermas Suceava, fabrica unde se produce bere după metode tradiționale

Poate cel mai bun exemplu care dovedeşte că fabricile româneşti pot rezista în faţa multinaţionalelor este Bermas Suceava. Fabrica de bere deschisă în urmă cu 40 de ani reuşeşte şi acum să se menţină pe linia de plutire chiar dacă piaţa a fost invadată de mari producători din ţări precum Germania, Belgia sau Olanda. Secretul succesului este fabricarea berii după metodele tradiţionale. Pe porţile fabricii de bere ies anual 200.000 de hectolitri, iar 75% din această cantitate este vândută în judeţele Suceava şi Botoşani, iar restul în celelalte judeţe ale Moldovei.

Faptul că fabrica foloseşte malţ din producţie proprie, iar tehnicile au rămas aceleaşi ca în anii 70 face ca berea produsă la Suceava să aibă un gust inconfundabil. Chiar dacă acest lucru necesită de două ori mai mult timp în comparaţie cu durata de producţie a firmelor concurente. Doar liniile de îmbuteliere au fost modernizate în urmă cu șapte ani.

Fabrica regională deţine doar unu la sută din cota de piaţă însă reuşeşte să reziste în faţa producătorilor internaţionali care au pătruns pe piaţa românească. Cifra de afaceri a firmei este de 23 milioane de lei, iar profitul de doar 1,5 milioane de lei pe an.

Conform, Institutului Naţional de Statistică, la nivelul judeţului Suceava activează 1.400 de firme în domeniul industriei.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdeţară.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri