RAPORT DE ȚARĂ. Siliștea Gumești, printre comorile județului Teleorman

Data publicării:
01032013 20teleorman-52379

Parte a regiunii Muntenia, județul Teleorman este cel mai sudic punct al țării, mărginit de Dunăre - granița naturală cu Bulgaria.

Reședința județului este în cel mai tânăr dintre orașele teleormănene, la Alexandria. Numele orașului vine de la domnitorul Alexandru Dimitrie Ghica, ale cărui oseminte se și găsesc depuse astăzi într-un monumental sarcofag din Catedrala Episcopală Sfântul Alexandru.

Votează-ți județul în secțiunea specială „Raport de țară”

Aproape de confluența Oltului cu Dunărea se află azi orașul Turnu Măgurele. Parcul central al orașului este replica unui parc similar din Viena. Vecinătatea cu fluviul a transformat zona într-una dintre cele mai dezvoltate economic înainte de 1989. Orașe-port, Turnu Măgurele și Zimnicea ofereau mari posibilități de transport fluvial și de amplasare a unor obiective industriale.

Cutremurul din 1977 a avut efecte devastatoare asupra orașului, distrus în proporție de aproape 90%, ceea ce a condus la reconstrucția sa din temelii. Ulterior, s-a dovedit că distrugerile nu au fost cauzate de seism, ci de... autoritățile comuniste locale, care au reconstruit localitatea după planurile și stilul urbanistic comunist. O bună parte din banii pentru reconstrucție au fost donați de Germania și Austria. Multe clădiri începute acum 20 de ani au rămas neterminate până în ziua de azi. Cândva puternic oraș industrial, cu mii de angajați în cele trei mari fabrici - de pasmanetrie, de țevi sudate și de zahăr - Zimnicea a decăzut puternic după 1989, când cei mai mulți dintre locuitorii săi s-au întors la activitatea de bază - agricultura.

În locul în care se află astăzi portul a fost punct de trecere și totodată de tranzacții comerciale încă din epoca bizantină. După anul 2000, portul a cunoscut o spectaculoasă renaștere, fiind astăzi dotat cu instalații moderne de încărcare-descărcare.

Nord-estul județului este bogat în rezerve de țiței și gaze naturale. În zona Videle au fost instalate multe sonde petroliere, funcționale de câteva decenii.

Printre comorile nebănuite ale Teleormanului este Siliștea Gumești, comuna natală a lui Marin Preda și spațiu de origine al Moromeților. Atmosfera de roman încă se simte în Siliștea, iar „Poiana lui Iocan", de la marginea așezării, încă atrage curioși.

Dar parcă și mai mult stârnește curiozitate o altă localitate din Teleorman. Despre palatele romilor din Buzescu s-a dus vestea în toată lumea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri