RAPORT DE ȚARĂ. Sistemul sanitar din Sibiu, aceleași condiții la stat și la privat

Data publicării:
12032013 20sibiu-54443

În Sibiu sunt șase spitale de stat şi șase clinici private care tratează diferite boli. În ultimii ani, investiţiile de milioane de euro care s-au făcut în Spitalele de stat din fonduri europene şi nu numai, au făcut ca spitalele de stat să ajungă la acelaşi nivel cu unităţile medicale particulare.

În plus, cele două spitale orăşeneşti din judeţ, adică cele din Agnita şi Cisnădie, au supravieţuit desfinţărilor în masă care s-au făcut la nivel naţional. Aşa că pot primi şi ele pacienţi la orice oră. Prin urmare, Sibiul are una dintre cele mai scăzute rate a mortalităţii din ţară, iar speranţa de viaţă depăşeşte media naţională.

Urmărește dezbaterea pe tema regionalizării, votează-ți județul și comentează pe forum în secțiunea specială „Raport de țară”

Chiar dacă în ultimii ani a devenit o modă ca medicii din România să plece peste hotare, la Spitalul Județean din Sibiu lucrurile stau cu totul altfel. Medicii de aici au zeci de ani și puțini au părăsit spitalul în ultimii ani.

Investiții în infrastructura clădirilor vechi și în aparatură

În Secția de Oftalmologie din Spitalul Clinic Județean din Sibiu s-au făcut, în ultimii doi ani, investiții de peste un milion de lei în infrastructura clădirii vechi de peste o sută de ani, dar și în aparatura medicală de ultima generație.

Pe lânga medici, 15 tineri rezidenți încearcă să fure meserie în secția de oftalmologie.

La câțiva pași de Oftalmologie se înalță Ambulatoriul de Specialitate numărul 1. În ultimii doi ani, au fost investiți aproape opt milioane de lei în modernizarea clădirii, mare parte fonduri europene.

„Este un efort constant pe care Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu îl face pentru a asigura calitatea și eficiența actului medical. Programul de investiții va continua si pe mai departe. În plan există deja reabilitări și pentru alte secții ale Spitalului pentru acest an”, a afirmat Decebal Todariță, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean Sibiu.

La o clinică privată axată pe investigații medicale cu rezonanțe magnetice (RMN) vin, în medie, lunar, peste 300 de oameni din toata țara.

O investigație RMN costă în jur de 300 de lei. Secretul stă în aparatul cu care este făcută investigația, pentru că acesta poate stabili diagnosticul rapid și cu o precizie uluitoare.

„Regionalizarea sper să vină cu reducerea birocraţiei, deoarece noi chiar avem gânduri de extindere, chiar în judeţele limitrofe Sibiului şi poate se mai reduce din colaborarea sau actele excesive care necesită pentru o colaborare cu Casa de Asigurări în folosul pacientului”, a mărturisit Alexandru Bică, director adjunct.

Pe lânga toate spitalele și clinicile private din Sibiu, în tot județul mai găsim un spital municipal în Mediaș, două spitale orășenești și 53 de dispensare la sate. În total, în județ lucrează aproape 250 de medici de familie în peste 200 de cabinete medicale.

Miza regionalizării pentru Spitalele Clinice de stat din Sibiu ar fi atragerea de noi investiții din bani europeni, pe când clinicile particulare speră ca astfel să își facă sedii și în alte orașe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri