RAPORT DE ȚARĂ. Șomajul în județul Alba: 14 la sută în Ocna Mureș, sub doi la sută în Sebeș

Data publicării:
somaj-1

Este vorba despre orașul Sebeș, un oraș dezvoltat, în care investițiile străine dețin o pondere foarte importantă. Acestea au dus la crearea multor locuri de muncă și, implicit, la scăderea șomajului în zonă.

La polul opus sunt orașele monoindustriale, în care șomajul atinge cote alarmante. Orașe precum Ocna Mureș sau Zlatna, în care fabricile și uzinele închise de-a lungul timpului au lăsat urme adânci în industria locală, iar populația a rămas fără locuri de muncă.

În vremurile bune, la Ocna Mureș funcționa unul dintre cele mai mari combinate de produse clorosodice din țară, unde lucrau majoritatea celor din zonă.

„Ocna Mureș a fost un combinat foarte mare, a ajuns să aibă vreo 3.200 de angajați”, spune Ioan Șerban, fost angajat.

În 2010 însă, combinatul s a închis, din cauza mai multor datorii pe care grupul indian în proprietatea căruia se afla nu și a mai permis să le plătească. Odată cu închiderea instituţiei, și-au pierdut locul de muncă aproape 1.000 de oameni, câţi mai rezistaseră valurilor repetate de disponibilizări.

Majoritatea celor care au un loc de muncă fac naveta la Alba sau chiar la Turda. Sunt puțini cei care mai lucrează la firmele din Ocna Mureș.

„Din statistici, șomajul este undeva la 14% din statisticile oficiale, însă neoficial cred că este undeva la 17,18%, având în vedere că unele persoane nu mai sunt indemnizate și nu mai apar în statistici”, precizează Silviu Vințeler, primarul Ocnei Mureș.

În aceeași situație se află și orașul Zlatna, unde a funcționat Societatea Ampelum Zlatna. Cândva unul dintre cei mai mari producători de cupru de convertizor din Europa de Est, avea angajați peste 2.000 de oameni. Ampelum a intrat în faliment după ce, în perioada de trei ani cât a durat lichidarea voluntară, s-a recuperat o mică parte, aproximativ 250 miliarde de lei vechi, din cele aproape 1.300 de miliarde pe care le datora combinatul când şi-a încetat activitatea, în 2004.

Tot ce mai amintește astăzi de fosta uzina Ampelum din Zlatna sunt clădirile dezafectate. Practic, niște ruine, dar și coșul prin care erau evacuate noxele în urma prelucrării cuprului.

Lipsa investitorilor în aceste orașe monoindustriale, care să creeze noi locuri de muncă îi afectează enorm pe localnici, care abia reușesc să își ducă traiul de pe o zi pe alta. Lucrurile stau cu totul altfel la Sebeş, oraş cu o populaţie de 32.000 de locuitori şi o rată a şomajului sub 2%.

Frumuseţea şi potenţialul oraşului transilvănean au atras de-a lungul timpului atenţia multor investitori. Cea mai importantă însă este investiția pe care nemții de la Daimler o vor face, pe lângă cea existentă deja. Vor fi create astfel locuri de muncă prin care rata șomajului va scădea semnificativ. Este un record pentru orașele din România, mai ales în contextual economic actual. Situaţia are avantaje nu doar pentru locuitorii din Sebeș, ci și pentru orașele și județele limitrofe.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri