RAPORT DE ȚARĂ. Sticla de Galle se mai fabrică în România într-un singur loc: Buzău

Data publicării:
sticla

Buzăul a fost odată renumit pentru artiştii săi care realizau obiecte din sticlă de tip Galle. Astăzi a mai rămas un singur loc unde cuptoarele mai sunt încălzite şi obiectele de artă sunt expediate străinilor. O afacere mică, dezvoltată în 22 de ani, dar singura de acest gen care există în România.

Afacerea a rezistat doar datorită exporturilor. În România nu mai există clienţi, ci doar pe piaţa asiatică, unde obiectele sunt vândute la preţuri impresionate în galerii de artă. Accentul se pune acum pe produsele unicat şi mai puţin pe volumul de export, cum era altădată.

„Mai avem 26 de oameni, am avut 180, aveam secţii...când exportam pe piaţa din SUA”, spune Mişu Coman, administratorul firmei.

Pictarea obiectele necesită o precizie şi atenţie maximă şi, chiar dacă mână artiştilor care lucrează aici este formată, provocările nu lipsesc. După zile întregi de lucru, obiectele sunt trimise în Japonia, unde îşi aşteaptă cumpărătorii, dispuşi să dea foarte mulţi bani pe sticla de Galle lucrată manual şi fabricată în Buzău.

Fabricaţi în Buzău sunt şi blugii pe care îi putem găsi în magazinele brandurilor de lux din Europa şi nu numai. Angelo Serafin, un italian cu experienţă de lucru de peste 13 ani, a venit în Buzău la începutul anilor 2000 pentru a administra o afacere care numără în prezent în jur de 500 de angajaţi şi care oferă servicii complete de confecţii textile, de la prototip până la ambalare.

Mai mult decât atât, standardul de calitate este mai mare aici, comparativ cu alte ţări, iar oamenii sunt interesaţi să crească profesional.

„Lucrez aici de 13 ani, în momentul în care m-am angajat aveam cu totul altă pregătire, am fost calificat la locul de munca”, explică Ene Iulică, responsabil producţie.

Fabrica este împărțită pe mai multe segmente. De la atelierul de proiectare până la faza de finisare, standardul este păstrat în funcție de preferințele clientului și se aplică reguli pentru fiecare în parte.

Clienții sunt mulțumiți, iar afacerea este profitabilă. Angelo se gândește deja să extindă producția și să mai facă angajări. Mișu Coman are și el planuri de viitor, dar legate de inventarea de noi tehnici prin să ducă mai departe tradiția sticlăriei Galle.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri