RAPORT DE ȚARĂ. Suceava, județul în care contrabanda cu țigări e la ordinea zilei

Data publicării:
tigari4772960-Mediafax Foto-Marius Cristescu

„În general sunt localnici, sunt oameni din zonă, fără ocupație, mă refer aici la cărăuși”, explică Iulian Olenici, subinspector la Poliția de Frontieră din Brodina.

Dincolo de omenii din satele de la graniță care au găsit în contrabandă o sursă de venit despre care acum se vorbește fără ocolișuri, sunt grupări oranizate care câștigă sume colosale. Ultima rețea destructurată era formată din peste 60 de persoane.

„Au fost peste 7 milioane de țigarete confiscate în cadrul investigațiilor făcute în acest dosar și s-a probat faptul că peste 30 de milioane de țigarete au făcut obiectul contrabandiuștilor. A fost un prejudiciu de peste 3 milioane 200 de mii de dolari SUA”, spune Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt al IPJ Suceava.

În zonă, sursele de venit sunt puține, iar tentațiile obținerii facile a unor sume mari de bani pe măsură. Pentru contrabandiști, profitul este de aproximativ un euro la fiecare pachet cu țigări. Principala destinație este piața internă.

Cea mai mare dispută între polițiști și contrabandiști este în pădurile care delimitează cele două state. Și pentru că miza este atat de mare, se apelează la cele mai ingenioase metode.

La punctele de trecere, acolo folosesc mașini cu valoare mică de piață, au anumite lăcașuri special amenajate de ei. La frontieră, în special în zonă la noi, fiind un teren accidentat și vegetație abundentă, se ascund, folosesc stații radio, ne urmăresc pe noi”, susține Dorinel Mironescu, agent principal la Poliția de Frontieră din Brodina.

Frontiera verde in Suceava se intinde pe o distanță de 112 kilometri, iar o mare parte este trasată în zonă alpină greu accesibilă.

În ultimul an a fost confiscată marfă de contrabandă în valoare de aproape 4 milioane de euro, iar statisticile poliţiei de frontieră Suceava arată că, cel puţin o dată pe lună, este descoperită câte o grupare organizată specializată în contrabanda cu ţigări. 

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri