RAPORT DE ȚARĂ. Tabăra de sculptură din Buzău: 250 de exponate de dimensiuni impresionante

Data publicării:
sculpturi

Județul Buzău este renumit, printre altele, datorită tradiției locale a cioplitului în piatră. Cea mai veridică dovadă se găsește la 30 de kilometri de Buzău. În mijlocul naturii, pe coline împădurite, pe o distanță de aproximativ 21 de hectare, se află o colecție impresionantă de sculpturi în calcar.

Tabăra de sculptură în piatră de la Măgura este unică în România datorită celor aproximativ 250 de exponate, care au dimensiuni impresionante.

Tabăra a fost deschisă în anul 1970 și reprezintă un omagiu adus tradiției locale a cioplitului în piatră. Timp de 16 ani, câte 16 sculptori au venit în tabăra Măgura și au creat câte o sculptură, pe o temă la alegere, într-un bloc de piatră pe care îl primea prin tragere la sorți. Din păcate, sculpturile nu sunt marcate pentru ca vizitatorii să poată cunoaște și numele autorilor care și-au pus amprenta pentru realizarea celui mai mare ansamblu național de sculptură în aer liber.

La 40 de kilometri de Tabăra de la Măgura se află și Muzeul de Chihlimbar. Puțini sunt cei care știu că aici se află singura colecție de chihlimbar din țara noastră. Munții Buzăului adăpostesc multe minuni ale naturii ce așteaptă să fie descoperite și admirate. Ascuns tot în acești munți, în satul Colți mai exact, în muzeul care seamănă cu o casă țărănească, se găsește o expoziție de bijuterii și pepite de chihlimbar extrase din zonă. Printre exponate, poate fi admirată și cea mai veche rășină fosilă descoperită vreodată în România.

La Colți a fost singura exploatare de chihlimbar din România, care a fost închisă în 1948. Muzeul Chihlimbarului din Colți, administrat de Muzeul Județean Buzău, a fost deschis în urmă cu aproape cinci decenii. Colecția pe care o adăpostește este compusă din roci cu chihlimbar, chihlimbar brut și prelucrat, unelte folosite la extragerea si prelucrarea chihlimbarului, precum și acte referitoare la exploatarea minieră. Printre exponatele muzeului se găsește și un set de bijuterii pe care Elena Ceaușescu le-a primit cadou de la localnicii din județul Buzău, în urmă cu 25 de ani.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri