RAPORT DE ȚARĂ. Târgu-Mureș, un centru academic medical renumit și în străinătate

Data publicării:
umf1

Nu doar tineri români ajung aici pentru a studia, ci şi germani, norvegieni, arabi sau israelieni vin la Târgu-Mureş pentru a deveni medici. În afara de specialişti medicali renumiţi în întreaga ţară, Târgu-Mureş este recunoscut pentru Universitatea de Medicină şi Farmacie. Cu o tradiţie de peste 67 de ani, UMF Târgu-Mureş pregăteşte în fiecare an medici şi farmacişti care ajung să profeseze nu doar în România, ci şi în întreaga Europă şi în Arabia.

Pe holurile acestei universităţi se aud cel puţin trei limbi: româna, maghiara şi engleza. În fiecare an celor câteva sute de studenţi străini li se adaugă alţi 50 care încep anul întâi la medicină generală în limba engleză.

„Avem peste 6.000 de studenți incluzând și rezidenții care studiază la Târgu-Mureș. Avem trei domenii mari: medicină, medicină dentară și farmacie. Avem în jur de 300 de studenți englezi care vin din zona de nord a Europei, dar sunt care vin din America, din Israel și din Arabia”, afirmă Leonard Azamfirei, rectorul UMF Târgu-Mureș.

Muzafer a venit din Norvegia să studieze la Târgu Mureş.

„Am un prieten care locuiește în Constanța și el mi-a recomandat să studiez în România, așa că de aceea sunt aici”, spune Muzafer, un student străin.

Studenţii care recomandă Universitatea din Mureş au argumente puternice.

„Pentru că învățământul este de foarte bună calitate dacă mergi cu bursă Erasmus poți să faci față cerințelor”, spune un student român.

Primăvara anului trecut a fost una foarte agitată şi cu proteste. În martie 2012, studenţii de la linia maghiară de la Universitatea de Medicină din Mureş au cerut să li se dea dreptul să studieze complet în limba maghiară, nu doar partea teoretică, ci şi partea practică. Acest lucru nu s-a întâmplat. Nemulţumiri mai sunt. Ca şi în majoritatea centrelor universitare din ţară, numărul locurilor de cazare este şi aici substanţial mai mic faţă de numărul studenţilor. UMF Târgu-Mureş poate asigura momentan doar 2.000 de locuri în căminele studenţeşti faţă de un număr de trei ori mai mare de studenţi.

Cu aceeaşi problemă se confruntă şi Universitatea „Petru Maior”, unde sunt locuri de cazare suficiente doar pentru un sfert din studenţi. Au început lucrările la un campus nou, cu 500 de locuri, însă proiectul se confruntă cu lipsă de fonduri. Universitatea are trei facultăţi, cea de inginerie, cea de Ştiinţe şi Litere şi cea de Ştiinţe Economice şi Administraţie.

„În momentul de față avem aproximativ 4.000 de studenți. La noi la universitate nu sunt cursuri în limba maghiara, dar pentru cei 20% din studenți le asigurăm cursuri facultative în limba maghiară pentru a învăța terminologia”, spune Călin Enăchescu, rectorul Universitătii „Petru Maior”.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri