RAPORT DE ȚARĂ. Traseu printre munți pe Transalpina, popas la Rânca

Data publicării:
Transalpina wikipedia

Construit de romani atunci când au invadat Dacia, pitorescul drum care pornește din localitatea gorjeană Bengești urcă la până la 2145 metri înainte de a tăia munții spre Sebeș, lângă Alba Iulia. A devenit circulabil în 1930, când a fost pietruit in timpul domniei lui Carol al II-lea.

În urmă cu patru ani, cea mai înaltă șosea din România, a văzut și primul strat de asfalt. Lucrările de reparații nu s-au încheiat, însă. Asta nu-i împiedică pe miile de turiști amatori de senzații tari să-și arate măiestia la volan pe serpentinele Transalpinei, mai ales că au și ce vedea. Drumul șerpuiște printr-un decor de poveste.

Înainte de a părăsi Gorjul, Transalpina trece prin ceea ce autoritățile de la Târgu Jiu vor să fie prima stațiune alpină a județului: Rânca. Neasfaltată în întregime, în mica localitate situată la 60 de kilometri de Târgu Jiu ai impresia că boomul imobiliar de dinainte de 2008 nu s-a încheiat încă. Zeci de pensiuni sunt ridicate pe jumătate. Gorjenii au simțit că e rost de investiții în zonă, mai ales că Transalpina și pârtiile de schi au atras tot mai mulți turiști de la an la an.

„Are cinci partii, toate sunt de dificultate medie. Cea mai mare este cea de pe varful Papusa”, explică Liviu Ghiră, salvator montan.

Are aproape un kilometru. În lipsa zăpezii cine ajunge până la Rânca ar trebui să-și facă curaj și să urce până pe Vârful Păpușa, la 2135 de metri. Priveștea merită cu singuranță.

„Sunt multe investitii de facut acolo. Avem nevoie sa cream un teatru de vara. Turistul trebuie sa vada ceva in afara de frumusetile lasate de Dumnezeu”, a susținut Claudiu Teodorescu, prefectul judeţului Gorj.

Deocamdată, însă, nu sunt bani pentru astfel de proiecte, aşa că până când Rânca va deveni staţiune turistică va mai trece ceva timp.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri