RAPORT DE ȚARĂ. Vaslui, un județ cu o imagine negativă, dar și cu povești de succes

Data publicării:
vaslui

Amplasat în estul României, la graniţa cu Republica Moldova, judeţul Vaslui este situat într-o zonă cu dealuri joase şi câmpii deluroase şi este străbătut de râurile Prut şi Bârlad. Se învecinează cu județele Iaşi, Neamţ, Bacău, Vrancea şi Galaţi.

Vasluiul este legat afectiv, dar şi istoric de personalitatea lui Ştefan cel Mare, a cărui oaste a decimat, la Podul Înalt, o armată de 120.000 de turci.

Imaginea cunoscută a acestui județ și susținută poate și de noi, de reprezentanții din administrația publica locală, a liderilor de opinie, este a unui județ sărac, necăjit, dominat de aspecte care nu sunt tocmai compatibile cu un standard al unei vieți cotidiene normale. Eu fac parte din cealaltă tabără, cred ca în județul acesta există un potențial uman foarte bun”, spune Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Vasluienii confirmă buna impresie a autorităților. Dovada - familia Safir, care a pornit de la un dărac și o moară și a ajuns să facă afaceri de milioane de euro. Un abator, o fermă de creștere a puilor, o fabrica de făinuri proteice și un sistem propriu de distribuție a produselor, toate bazate pe finantări din fonduri europene.

„Fără ele cred că, în loc de șapte ani, ne trebuiau 20 de ani pentru a ajunge unde am ajuns acum”, spune managerul companiei, George Safir.

Sunt bani care au ajutat una dintre cele mai puternice companii din sectorul avicol, care are acum peste 350 de salariaţi şi o cifră de afaceri de câteva zeci de milioane de euro.

Pe o perioadă de șapte ani, din 2003 până în 2010, au fost patru proiecte europene. Valoarea totală a lor a fost de opt milioane de euro și au avut un rol hotărâtor în toată evoluția grupului de firme Safir”, mai spune George Safir.

Spectacole cu casa închisă

O dată la doi ani, locuitorii uită de rutina zilnică, lasa munca de-o parte şi îşi iau o porţie zdravănă de bună dispozitie. Şi asta datorită celui mai longeviv festival de umor din țară, „Constantin Tănase". Evenimentul atrage comedianți din toată țara, iar spectacolele se ţin cu casa închisă.

De mai bine de un deceniu, o mână de copii din Vaslui fac din muzica tradiţională ambasador al României în Europa. Artiştii din Fanfara Rotaria, cu vârste între 6 şi 18 ani, provin din familii cu tradiţie în muzica instrumentală și au cucerit scene din întrega Europă.

Regizorul Corneliu Porumboiu a pariat pe talentul lor şi le-a propus să devin protagonişti în „A fost sau n-a fost".

Stilul Bregovic și prelucrările din folclorul autentic fac parte din repertoriul celei mai cunoscute fanfare de copii din România.

Huși, un centru viticol

Înconjurat de podgorii mult apreciate de Dimitrie Cantemir, oraşul Huşi este un centru viticol de tradiţie. Colegiul agricol cu profil viticol, una dintre cele mai vechi şi mai prestigioase instituţii de acest gen din ţara, deţine vinoteci valoroase şi poate organiza seri de degustări de vinuri pentru specialişti şi turişti.

De altfel, la Huşi a fost înfiinţat şi primul Muzeu Viticol din tara, in care un punct de atractie este o inedită colecţie de figuri zoomorfe din butuci de viţă-de-vie, sculptaţi de natură. 

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri