RAPORT DE ȚARĂ. Vioara cu goarnă cheamă oamenii din Bihor la nuntă

Data publicării:
vioara cu goarna

Nu există nuntă ori petrecere în Bihor fără vioara cu goarnă. Doar că meșterii care mai fac astfel de instrumente sunt din ce în ce mai rari astfel că în tot județul a mai rămas unul singur care face viori cu goarnă de calitate.

Pe Cornel Palladi l-am găsit în atelierul lui din Beiuș, lucrând la o nouă vioară cu goarnă. Această pasiune și-a descoperit-o în urmă cu mai bine de 30 de ani, iar acum a rămas singurul meșter din Bihor care mai fabrică instrumentul. Viorile făcute de el costă între 500 și 1.200 de euro și are nevoie de trei luni pentru a termina un exemplar.

„Fiul meu cânta la vioară în orchestra școlii, la vioară normală, și m-a rugat să-i fac rost de o vioară cu goarnă să intre și el cu ceilalți colegi. Și din momentul ăla m-am apucat să fac viori”, își amintește Cornel Palladi, meșter popular.

Meșterul recunoaște că a face o vioară cu goarnă nu este o muncă ușoară.

„Munca-i destul de migăloasă, în sensul că dacă lucrezi în lemn și greșești, necazul este că nu se mai poate repara”, explică meșterul.

„Îmi dau seama că vioara e bună după felul cum răspunde la mânuirea ei. Bagi arcușul în ea, sună într-un fel”, spune Traian Buran, profesor de vioară.

Ca orice meseriaș, Cornel Palladi a căutat tot timpul să facă ceva nou. Așa a luat ființă o vioară unicat, cu două goarne și alte câteva electrice. Instrumentele de acest gen sunt specifice județului Bihor, unde oamenii au atașat viorii clasice o trompetă pentru ca muzica să fie auzită de departe.

„Din necesitatea de a avea un sunet mai amplificat atunci când se desfăşurau nunțile tradiționale, și când se mergea cu alaiul miresei pe stradă, a apărut acest instrument care are o cutie de rezonanță care amplifică sunetul”, explică Leontin Ciucur, directorul Ansamblului Folcloric Crișana.

„Sună altfel, vioara cu goarnă e mai plină, cealaltă e mai dulce și când auzi vioara cu goarnă chiar îți vine să joci”, spune un bihorean. 

Anul acesta, în cinstea meșterului popular care a realizat cele mai multe astfel de instrumente, în Bihor se va ține primul festival al viorii cu goarnă.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri