RAPORT DE ȚARĂ. Vrancea, cel mai important județ viticol

Data publicării:
1032013 20vrancea-52427

Înzonade sud-est a ţării,lacurburaCarpaților Orientali, se întinde județul Vrancea.Locul este o punte delegăturăîntre cele trei provincii istorice: Moldova, Transilvania și ȚaraRomânească. „Noi credem,saune placesănelăudamcăVrancea este un judeţ minunat, cu oameni deosebiţi,încare bogăţiile naturaleşifrumuseţea peisajului facecatoţi cei care vinşivădsăse întoarcă cuplăcere. Un judeţ care esteînplinădezvoltareşiîncare tradiţiile s-au păstrat aproape neatinse”, susține prefectul judeţului Vrancea, Kanty Cătălin Popescu.

Votează-ți județul în secțiunea specială „Raport de țară” Situat în ceamaiimportantăzonaviticolăa României, județul Vrancea este locul ideal pentru iubitorii de vin și de istorie deopotrivă. Cupeste25.000 de hectare de viță de vie, Vrancea estecunoscutăîn întreagă Europă pentru strugurii de calitate, dar și pentru vinurile produse desutede ani prin metode tradiționale. În Vranceaexistăchiar și un „DrumalVinului”, lung de 20 de kilometri, presărat cu podgorii și crame.

„Avematâtbariculi româneșţi, franțuzeșţi, bariculimaiscumpe,maiieftine, din diferite soiuri de stejari. Aicimăturămvinul și învechim vinul roşu. Cândbăgămo șarjă eomogenă, dar după un timp fiecare baric își spune expresia. După 3-4 luni numaie același vin. Aduce un beneficiu vinului”, spune oenologul Sorin Macovici.

Alături de frumusețile naturale ale zonei, municipiul Focșani impresionează prin adâncilesalerădăcini în istorie. Monumentul Unirii,emblemăaorașului, îi înfățișează pesusținătorii Unirii. Printre ei, Moș IonRoată.

Lanumai câțiva metri distanță seaflaBisericaNașterea Sfântului Ioan Botezatorul, înălțatăchiar lângă hotarul ce despărțea Moldova și ȚaraRomânească pânălaUnirea din 1859.

„Bisericaa suferit mult înurmacutremurelor înurmavicisitudinilor vremiişia fostreparatăde multe ori. Înultimaperioadăa fost închisă de regimul comunistşiredeschisăîn 1989; bisericaa fostreparată,consolidatădemaimulte ori,ultimadatăîn 1988”, povestește Constantin Enoiu, preotulBisericiiNașterea Sfântului Ioan Botezatorul din Focșani.

Istoria se simtepestetot în Vrancea. Mausoleul Eroilor Mărășești a fost ridicatlapropunerea Congresului SocietățiiOrtodoxe a Femeilor Române. Monumentul dearhitecturăfunerarăunicat adapostește rămășițele eroilor dinpeste250 demariunități ale Armatei României.Deviza„Pe aici nu se trece”, numele generalului Eremia GrigorescusaualEcaterinei Teodoroiu aurămasvii șilaaproape un veac de ani delaluptele din 1917.

În epicentrul cutremurelor din România, pe vrâncenii nu-imaisperie tremuratul desalpamântului.StațiaSeismologicăVrâncioaia este una dintre celemaimoderne din Europa.

Ținutaltranshumanței, păstrătoraltradițiilor și obiceiurilor pastorești, Vrancea este un punct de reper și pentru lumealiterară, delaSoveja a fostculeasăbaladapopulară„Mioriţa”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri