RAPORT DE ȚARĂ. Zeci de mii de sătmăreni au plecat la muncă în străinătate

Data publicării:
satu

Au dărâmat casele părinteşti şi au construit în locul lor adevărate palate în care nu stă nimeni, Uliţele satelor sunt pustii şi doar la amiază mai pot fi zăriţi pe străzi cârduri de copii care vin de la şcoală, lăsaţi în grijă bunicilor.

Localitatea Bixad, judeţul Satu Mare. Din metru în metru se înalţă adevărate palate, unul şi unul.

Însă proprietarii lor sunt la mii de kilometri distanţă de ele. Au înălţat construcţii cu mai multe etaje, dar trăiesc în chirie şi lucrează pe brânci în alte ţări, că să mai trimită acasă câteva mii de euro cu care să-și finiseze vilele din sat.

Dincolo de pereţii clădirilor cu şase sau zece camere stau bătrânii şi copiii lăsaţi acasă în speranţa că, într-o zi, părinţii se vor întoarce şi vor trăi că o adevărată familie.

Din loc în loc mai poate fi zărită câte o casă veche între palatele uriaşe, lăsată în paragină, semn că proprietarii s-au stabilit în străinătate.

Doar la sărbătorile mari satul revine la viaţă, când „pălmaşii” se întoc să-şi vadă realizările. Printre ei şi Ioan Pop, un locuitor din comuna Bixad. De zece ani munceşte în Franţa, în construcţii, o ţară care a devenit a două casă pentru el. Acolo s-a mutat şi fica lui, care este medic stomatolog.

„Lucrăm la o firmă, suntem angajaţi din satul nostru 40 de persoane, suntem în contact în fiecare zi şi se fac nunţi, botezuri unde ne întâlnim, ne vedem, povestim, avem contact cu cei din localitate, vorbim prin telefon, internet”, spune Ioan Pop.

Ioan Pop este printre puţinii care au ales să nu investească în case somptuoase. A renovat casa părintească şi a decis să investească banii în educaţia fiicei lui. Este decis să călătorească şi să se bucure de banii câştigaţi cu atâta trudă.

Că vilele imense nu aduc fericirea s-au convins şi vecinii lui, care şi-au dat seama că n-au făcut o afacere prea bună cu toate construcţiile ridicate în sat.

Oşenii au început să plece în străinătate încă din 1994. Mulţi au riscat şi au fugit în Statele Unite ale Americii, ori în Europa, pentru că toate fabricile din zonă s-au închis iar minele au intrat în faliment.

„La o estimare pe care o avem noi, făcută de Direcţie, din judeţ sunt plecate pe o perioadă îndelungată 12.746 de persoane şi temporar absenţi - 17.354. Cei mai mulţi sunt plecaţi în Italia, urmată de Franţa, Austria, Belgia”, spune Cătălin Ghiran, directorul Direcţiei de Statistică Satu Mare.

Unii au plecat cu familiile, alţii le-au lăsat în sate. Singurii care au de suferit sunt copiii rămaşi pe uliţe numai cu bunicii. Mulţi dintre tinerii plecaţi s-au stabilit în ţările care i-au adoptat şi au lăsat în urmă palatele şi locurile natale.

Degeaba se întorc, pentru că nu au unde se angaja că să poată întreţine casele pe care le-au construit.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri