RESPONSABILI CU EDUCAȚIA. Biblioteca pe roți, bucuria copiilor

Data publicării:
biblioteca-1

Când ești copil, o lume fabuloasă se poate deschide unde te astepți mai puțin: într-un dulap vechi sau chiar dincolo de ușile unui autobuz, într-un sat din România.

Pentru copiii din Jucu de Sus, aventura în lumea cărţilor începe in biblioteca pe roţi care ajunge la ei o dată la trei luni. Sunt doar o parte dintre elevii clujeni care învaţă în şcoli fără biblioteci, ori în şcoli unde cuvântul de ordine este sărăcia. Nu e de mirare că cei mici aşteaptă autobuzul cu carţi la fel de entuziasmaţi ca pe maşina de îngheţată.

Ghid prin lumea cărţilor le este Ramona Pandele. De şase ani, ea se îngrijeşte de lectura elevilor din şcolile fără fond de carte din această parte a ţării.

„În bibliobuz nu încap mai mult de 2.000 de volume, dar depozitul nostru are în jur de 30.000 de exemplare”, spune Ramona Pandele.

Alegerea cărţilor e treabă serioasă. După ce le cercetează în detaliu, micuţii cititori se hotărăsc ce volume le vor ţine companie până la următoarea vizită a bibliobusului.

În judeţul Cluj, aproape 20% din şcoli nu au biblioteci, iar din cele existente nu toate sunt bine dotate. Unele au pe rafturi carţi cumpărate în urmă cu zeci de ani.

De doi ani, o organizaţie nonguvernamentală derulează un proiect similar şi în sudul ţării. Bibliobuzul străbate localităţile doljene într-o călătorie a cărei unică destinaţie este lectura.

Am început cu câteva comune, am făcut un parteneriat cu biblioteca din Filiaşi ca şi un centru regional pe lângă cărţile propriu-zise, de multe ori li se spune cum să caute o carte, cum să-şi găsească informaţiile de care au nevoie”, spune inițiatorul proiectului, Gabriel Vlăduț.

Biblioteca pe roţi este dotată cu peste o mie de cărţi, laptopuri, CD-uri şi DVD-uri interactive, are conexiune la internet şi un video-proiector. În această vară, bibliobuzul fost preluat de Şcoala Generală din Filiaşi, după ce fondurile şi personalul bibliotecii s-au dovedit insuficiente pentru continuarea proiectului.

„Noi sperăm, mai ales în perioada vacanţelor, să-i atragem să citească. Nefiind la şcoală, să nu piardă contactul cu ceea ce înseamnă lectură, ceea ce înseamnă carte”, spune Alin Mondescu, directorul Şcolii Generale din Filiaşi.

În toată ţara mai funcţionează puţin peste 21.000 de biblioteci şcolare. În ultimii cinci ani, au fost închise aproape 2.500 de asemenea biblioteci, cele mai multe la sate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri