Sari la conținut

Atletism Rio 2016. După 17 ani a fost doborât recordul mondial al lui Michael Johnson 

 

©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Van Niekerk (24 ani), campion mondial în 2015, la Beijing, pe această distanţă, a intrat în posesia medaliei de aur după ce a reuşit să-i devanseze pe ultimii doi campioni olimpici, Kirani James din Grenada (43sec.76) şi americanul LaShawn Merritt (43sec.85), medaliaţi cu argint, respectiv bronz.

Americanul Michael Johnson stabilise precedentul record la 400 m (43sec.18) pe 26 august 1999, în timpul Campionatelor Mondiale de la Sevilla (Spania).

Sud-africanul Wayde van Niekerk, care s-a antrenat în primăvara acestui an alături de grupul jamaicanului Usain Bolt, a îmbunătăţit totodată cu 45/100 recordul Africii la 400 m, pe care tot el îl stabilise în finala Mondialelor de anul trecut.

8

Am crezut că pot doborâ recordul mondial. Am visat mereu la această medalie. Sunt binecuvântat”, a declarat atletul sud african.

Nu încetinea deloc. De obicei, băieții încetinesc puțin în ultima sută dar el continua. Când continui în modul acesta este clar că un record mondial va fi doborât”, a spus Kirani James, medaliat cu argint.

Lucrul cel mai impresionat este că van Niekerk a alergat pe culoarul opt, culoar unde el nu își putea vedea competitorii din față pentru a le putea evalua ritmul.

Am crezut că cineva mă va ajunge din urmă. M-am simțit foarte singur când am ajuns la finală”, a spus Wayde van Niekerk.

Relația de prietenie dintre Wayde van Niekerk și Usain Bolt, l-a făcut pe acesta din urmă să îl caute pe van Niekerk în timp ce își sărbătorea victoria pentru a-l felicita.

Când a venit în Jamaica i-am spus „Ești singura persoana care poate doborâ recordul la 400 de metri”. Este un altlet foarte rapid și continuă. Nu am fost foarte surprins că a reușit”, a conchis Usain Bolt. 

Sportivul jamaican Usain Bolt a câştigat, luni dimineaţă, al treilea titlu olimpic în proba "regină" a atletismului, 100 de metri. Bolt a terminat cursa în nouă secunde şi 81 de sutimi.