Sari la conținut

Daria Klișina, exclusă inițial de la JO dar reprimită după apelul la TAS. Moscova salută decizia

Foto: Gulliver/GettyImages

„Apelul sportivei a fost acceptat”, a precizat TAS într-un comunicat. Klișina, care va participa începând de marți la proba feminină de săritură în lungime, va fi așadar singura reprezentantă a Rusiei în concursul atletic din cadrul JO 2016.

Pe 1 iulie, IAAF o autorizase pe Daria Klișina să ia parte la Jocurile de la Rio, respingând cererile celorlalți 67 de atleți ruși care doreau să concureze la Olimpiada din Brazilia. IAAF își motivase atunci decizia prin faptul că atleta rusă locuiește și se antrenează în Florida (Statele Unite) și s-a conformat controalelor antidoping.

Sâmbătă, însă, forul atletic mondial a decis să o excludă și pe Daria Klișina de la JO 2016, pe baza unei „noi informări”, rezultată în urma raportului McLaren asupra dopajului de stat din Rusia.

TAS nu a justificat reintegrarea atletei, precizând doar că aceasta „rămâne eligibilă pentru a concura la Jocurile Olimpice de la Rio”.

Celelalte vedete ale atletismului rus sunt absente însă de la JO 2016, printre acestea numărându-se și dubla campioană olimpică la săritura cu prăjina Elena Isinbaeva, care visa să-și încheie cariera cu o a treia medalie olimpică de aur, la Rio, unde urma să ia parte la cincea Olimpiadă din cariera sa. 

Moscova salută reintegrarea atletei Daria Klișina

Decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de a-i permite atletei ruse Daria Klișina să participe la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro „dovedește că justiția poate fi echitabilă”, a estimat ministrul rus al Sportului, Vitali Mutko.

TAS a produs surpriza, luni, ordonând reintegrarea Dariei Klișina la JO 2016, după ce sâmbătă sportiva fusexe exclusă din competiția olimpică de către Federația internațională de atletism (IAAF).

„Această decizie dovedește, din nou, că justiția poate fi echitabilă. Nu poți pedepsi pe cineva pentru ceva ce nu a făcut”, a spus Mutko, citat de agenția rusă de presă Interfax.

Oficialul rus s-a declarat „foarte fericit” de decizia TAS, însă a regretat că responsabilii sportivi „s-au jucat cu nervii” atletei, în vârstă de 25 ani, specialistă în săritura în lungime, care va intra marți în concurs la Rio.

Citiți și:
Daria Klișina, singura atletă rusă acceptată la Jocurile de la Rio, exclusă din competiție