Sari la conținut

Echipamente proaste | Șeful COSR le cere scuze sportivilor români și anunță o anchetă

FOTO: Agerpres

„Privitor la calitatea slabă, îndoielnică, a unora dintre echipamentele sportive ale Echipei Olimpice a României, îmi cer scuze în numele meu personal şi al COSR, atât sportivilor care au avut de suferit, cât şi opiniei publice. La întoarcerea în ţară, după Jocurile Olimpice, vom demara o anchetă internă în cadrul COSR pentru a stabili cine se face vinovat şi care sunt măsurile luate, sancţiunile aplicate. Toţi cei vinovaţi vor plăti, indiferent de locul pe care îl ocupă. Vom informa neîntârziat opinia publică de rezultatele anchetei. COSR va pune în continuare la dispoziţia organelor Statului toate datele şi informaţiile solicitate în acest caz", a promis Alin Petrache.

El a mulţumit sportivilor români pentru participarea la JO. „Ţin să mulţumesc tuturor sportivilor români aflaţi în întrecerea olimpică, este un fapt meritoriu că s-au calificat îndeplinind baremele olimpice. O menţiune pentru toţi cei care şi-au onorat participarea cu rezultate meritorii şi recunoştinţa noastră pentru cei care au urcat pe podiumul olimpic. De asemenea, un gând bun, de mulţumire, pentru toţi membrii staffurilor tehnice, antrenori, medici, analişti, kinetoterapeuţi. Victoriile sunt doar ale lor, ale sportivilor şi ale celor care i-au pregătit”.

Vineri au avut loc percheziţii la firma care a furnizat echipamentul sportivilor de la Jocurile Olimpice, acesta fiind, conform Poliţiei, „susceptibil de contrafacere”, iar de la Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) au fost ridicate documente.

Poliţiştii a efectuat trei percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţul Ilfov, la sediul social şi la punctele de lucru ale societăţii comerciale specializate în comerţ cu articole sportive. Potrivit unor surse judiciare, este vorba de firma Pax Creative Sports.

Compania Pax Creative, care a livrat echipamentul oficial pentru Rio 2016, a fost fondată în 2009 de doi dintre oamenii din fruntea COSR: fostul președinte Octavian Morariu, acum membru CIO, și secretarul general, Ioan Dobrescu, a scris Gazeta Sporturilor. Aceștia s-au retras însă din firmă. Într-un interviu acordat jurnalistului Cătălin Tolontan, Octavian Morariu recunoaște că a fondat firma, dar explică de ce s-a retras din ea după trei luni. 

Firma Pax Creative Sports are ca obiect principal de activitate „comerţul cu ridicata al îmbrăcămintei şi încălţămintei”. Firma are în prezent doi asociaţi, Viorel Andreesu şi Ion Zamfirescu, iar administrator este Ion Zamfirescu, precizează News.ro.  

Vineri, de la sediul COSR au fost ridicate copii ale contractelor de achiziții, precum copii dupa caietele de sarcini ale licitaţiilor de echipament sportiv, potrivit unor surse judiciare.

Gazeta Sporturilor a relatat că echipamentul sportivilor români din lotul olimpic, realizat de firma Kappa, este de proastă calitate, că pantalonii s-au descusut, iar culoarea rămâne imprimată pe piele.

O discuţie cu Sabina Dumitrache, responsabilul contractului olimpic de la firma Pax Creative, a relevat că defectele au fost semmnalate imediat după recepţia echipamentului, distribuitorului zonal Kappa din Serbia.

Citiți și:

Alin Petrache își depune mandatul