Topul țărilor care oferă cele mai mari bonusuri pentru sportivii cu medalii olimpice

Data publicării:
medalie bun

Spania de exemplu răsplătește un sportiv pentru fiecare medalie de aur cu 90.000 de euro. Argint - 45.000 și bronz - 30.000. Cea mai mare recompensă pentru o medalie de aur va fi plătită de Italia 150.000 de euro.

Într-un clasament internațional, urmează Comitetul Olimpic din Rusia care răsplătește câștigătorii de medalii de aur cu câte 100.000 de euro.

În rest, sumele pot părea surprinzătoare. Pentru sportivii americani, o medalie de aur le aduce un premiu financiar de 20.000 de euro, în timp ce în Australia premiul pentru aur este de doar 240 de euro.

Marea Britanie oferă campionilor olimpici un ursuleț de pluș ca amitire, în timp ce Norvegia și Croația nu au prevăzut niciunun fel de premiu material sau financiar pentru cei ce câștigă medalii la Olimpiadă.

În România, câștigătorul unei medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro va fi premiat cu până la 70.000 de euro de către Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

„Pot să anunț că avem pregătiți banii de premiere pentru sportivii români pentru Rio. Sumele nu se vor dubla de Guvernul României. Premierea este din partea COSR și este în apelativul președintelui de a dubla aceste sume. Ele se știu, aurul este 35.000 de euro, dublat este 70.000 de euro. Sunt niște sume cu care statul român și COSR se pot mândri pentru că sunt printre cele mai mari premieri pe care o țară europeană le poate da. Iar renta viageră care revine sportivului după retragere trebuie punctată de fiecare dată. Pentru că după o viață grea de sportiv sunt și lucruri plăcute care i se pot întâmpla”, a declarat Alin Petrache, președintele COSR.

De asemenea, toţi sportivii români care vor obţine medalii la Olimpiada de la Rio vor fi recompensaţi de Renault cu câte o maşină din ediţia specială Olimpic. Compania auto franceză, partener al COSR și la această ediție a Jocurilor Olimpice, a premiat și în 2012 medaliații români cu automobile din portofoliul său. Astfel, cei care obţin medalii de aur vor primi Renault Kadjar, cei care se întorc cu o medalie de argint vor intra în posesia unui Captur, iar cei care câştigă medalii de bronz vor primi din partea constructorului francez un Clio.  

Corporațiile, mai câștigate decât sportivii

Valoarea unei medalii olimpice depinde exclusiv de geografie. Singapore, Indonezia, Azerbaidjanul şi Kazahstanul sunt în partea norocoasă a lumii, pe când Statele Unite, Germania sau Marea Britanie sunt de-a dreptul defavorizate. Dacă urcă pe podiumul de la Rio, un sportiv din Singapore primeşte în ţara sa un bonus de 753.000 de dolari, în vreme ce, în Statele Unite, aceeaşi performanţă e răsplătită cu doar 25 de mii de dolari. Oficialii din Singapore nu se tem însă că generozitatea le goleşte bugetul - în toată istoria lor la Jocurile Olimpice, sportivii de acolo nu au câştigat decât patru medalii şi niciuna nu a fost de aur. De cealaltă parte, americanii au câştigat 2.698 de medalii din 1896 încoace, din care 1.071 au fost de aur. Numărătoarea nu include medaliile câştigate deja la Rio. Goldman Sachs şi Pricewaterhouse Coopers estimează că americanii vor aduce acasă mai bine de o sută de medalii la această olimpiadă, ceea ce trăgând linie, ar putea însemna mult mai mulţi bani decât vor primi sportivii din Singapore.

În Indonezia, urcarea pe podium se răsplăteşte cu 383 de mii de dolari, e al doilea cel mai mare bonus din lume şi e urmat de cele din Azerbaidjan şi Kazahstan, unde sportivii primesc aproximativ 250.000 de dolari. În toată istoria lor, cele trei ţări au câştigat 116 medalii la jocurile olimpice împreună, deci cam câte au câştigat americanii în 2008 la Beijing.

Pe locul 5 în clasamentul celor mai generoase bonusuri apare prima ţara europeană - Italia le oferă 185.000 de dolari celor care aduc o medalie de la Rio, iar ţara are destul de mulţi sportivi în competiţie. 310 atleţi sunt în cursa olimpică, iar Italia are o tradiţie la jocuri - a câştigat în trecut 671 de medalii din care 236 sunt de aur.

Cu o performanţă sportivă similară, Franţa le oferă sportivilor ei de vârf de 3 ori mai puţin bani decât Italia. La fel şi Rusia, care deşi are una dintre cele mai mari populaţii din lume, a câştigat mai puţine medalii şi decât Franţa şi decât Italia.

La mare distanţă la capitolul performanţe e Africa de Sud, care cu doar 76 de medalii câştigate în trecut, îţi stimulează sportivii de la Rio cu bonusuri de câte 36.000 de dolari. Sunt totuşi cu circa 50% mai mulţi bani decât primesc americanii şi germanii, care însă nu sunt neapărat cei mai nenorocoşi sportivi din lume.

Marea Britanie nu le oferă niciun ban sportivilor săi şi totuşi aceştia au câştigat deja aproape 20 de medalii la Rio! 

Grosul averilor sportivilor vine oricum din sponsorizările corporaţiilor, aşa se face că americanul Michael Phelps de pildă are în conturi 55 de milioane de dolari. La Jocurile Olimpice însă, marile companii se bat pe vizibilitate în foarte multe moduri şi doar imaginaţia echipei de marketing e o limită. Între competiţiile sportive, la un hotel de pe Copacabana, Visa prezintă inele şi brăţări cu care se pot face plăţi electronice şi tot în zonă, Omega a deschis un muzeu de ceasuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri