Sari la conținut

Trei miliarde de oameni s-au uitat la aprinderea flăcării olimpice

După o călătorie de trei luni şi 20.000 de kilometri, torţa olimpică a ajuns acolo unde-i e locul - pe stadionul Maracana din Rio de Janeiro. Cel care a aprins flacăra olimpică a fost Gustavo Kuerten, un maratonist brazilian care în timpul competiţiei de la Atena din 2004 a pierdut medalia de aur după ce a fost atacat de un demonstrant.

Pe Maracana, organizatorii ceremoniei au scos în evidenţă lucrurile pentru care Brazilia este cunoscută în toată lumea. Spectacolul a celebrat pădurile tropicale, samba şi cultura favelelor, dar nu au lipsit nici momente precum colonizarea portugheză.

„Admiraţia pe care o avem pentru voi este şi mai mare, fiindcă aţi reuşit acest spectacol într-un moment dificil din istoria Braziliei. Am crezut întotdeauna în voi”, a spus Thomas Bach, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic.

Nu a lipsit, bineînţeles, nici Gisele Bundchen, renumitul fotomodel brazilian, care a traversat arena în uralele spectatorilor.

De o primire deosebită a avut parte, însă, delegaţia refugiaţilor, prima din istoria Jocurilor Olimpice.

Jurnaliştii brazilieni scriu că ceremonie de deschidere a costat aproximativ 20 de milioane de dolari, de două ori mai puţin decât la ediţiile de la Beijing şi Londra. Chiar şi aşa, brazilienii de rând cred că sunt cheltuieli prea mari pentru un stat care se confruntă cu probleme economice şi politice.

Autorităţile cheltuiesc mult pentru asta, iar eu nu-mi permit cei şapte reali (moneda naţională, n.red.) ca să cumpăr fasole, copiii mei nu au asigurare medicală”, a spus un localnic.

Sunt primele Jocuri Olimpice care au loc într-o ţară din America de Sud, iar până pe 21 august, peste zece mii de sportivi se vor întrece în 28 de discipline.

Citiți și

GALERIE FOTO. Ceremonie spectaculoasă la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Rio

Programul sportivilor români în prima zi a Jocurilor Olimpice