România cu încetinitorul | Comune sufocate de gunoaie

Data publicării:
gunoi sercaia

Autorităţile strâmbă din nas la o problemă care miroase urât şi se vede cumplit: gropile de gunoi. Ruşinos de multe comune nu au serviciu de salubritate şi localnicii aruncă mizeria pe câmpuri. Primarii au doar explicaţii şi promisiuni.

La şase kilometri de Făgăraş, intrarea în comuna Mândra face de râs numele localităţii: găsim un depozit ilegal de gunoi. Pare o tradiţie în zonă.

Şi înainte, până nu erau containere, se ducea acolo. De vină sunt oamenii”, spune un localnic.

„Eco mândru gospodar, un proiect care îndeamnă la curăţenia pe uliţe. Numai că acest slogan nu este respectat nici măcar în locul în care a fost pus panoul, aflat la doar câţiva metri de trei coşuri de gunoi”, relatează Adrian Cojocaru, reporter Digi24.

Gunoiul produs de localnicii de la Mândra este colectat de Rural Sal, o firmă apărută în urma unei asocieri de şase comune. Ioan Taflan este primar de 16 ani şi este mândru că din 2012 a distribuit pubele la fiecare casă.

Gunoiul menajer separat, cartonul, sticla şi plasticul separat. O parte sunt duse pe platformă la Braşov şi restul, nu chiar toate, la cei care colectează hârtie şi plastic”, spune Ioan Taflan, primarul comunei Mândra.

Edilul spune că singura problemă este transportul gunoiului menajer la o groapă ecologică.

„Vă închipuiţi ce costuri sunt pentru a duce acest gunoi menajer la rampele autorizate. (Reporter: Şi acum cum se face?) Păi... ne descurcăm cum putem. (Începe să râdă).

Îi arătăm gunoaiele pe care le-am filmat la intrarea în comună şi găseşte o explicaţie.

„Înseamnă că nu au avut motorină. Da, da! De acord, nu trebuie, că ştiu. Am conturile blocate din 6 iunie”, spune primarul.

Ca să salveze aparenţele, primarul pune mâna pe telefon şi îi ia la rost pe cei care au adunat gunoiul în dimineaţa respectivă.

Rural Sal are sediul la Primăria Şercaia, localitate vecină cu Mândra. De două ori pe lună, angajaţii firmei de salubritate trec şi ridică gunoiul. Teoretic, trebuie să îl sorteze şi să îl ducă la depozitul ecologic de la Săcele. Practic... povestea se repetă, deşi au fost investiţi bani europeni pentru eliminarea deşeurilor.

„V-aţi imaginat vreodată cum arată un milion de euro? Nu vă gândiţi imediat la un teanc de bani, ci... la acest loc. Atât au plătit primăriile din şase comune pentru ca aici să fie amenajată o rampă de colectare selectivă a gunoiului menajer. Numai că această rampă stă nefolosită din 2010, iar gunoiul din Şercaia, de exemplu, este aruncat la 100 de metri depărtare, pe terenul de la marginea localităţii”, relatează Adrian Cojocaru, reporter Digi24.

Vine un miros, noaptea, insuportabil. Firma de salubritate care adună gunoaiele de peste tot din comună. Peste vreo două ore o să vină şi le duce acolo. Le dă foc, e ceva de groază!”, spune un localnic.

Pe rampa de colectare selectivă stă pus lacătul, iar gunoaiele ard mocnit zi şi noapte. Primarul din localitate are şi o explicaţie.

Vă spun eu, că nu este un cap de ţară, chiar dacă nu îmi este favorabil ceea ce vă spun, cineva mi-a furat o bucată de plasă din spate. Deci se putea intra prin spate”, spune Cristinel Paltin, primarul comunei Şercaia.

Pus în faţa dezastrului ecologic, primarul din Şercaia are un răspuns dezarmant.

„Nu am găsit o soluţie să îl duc undeva. E foarte greu. Nu vă pot răspunde pentru că nu am ce să vă răspund la această întrebare”, spune el.

Mai marii judeţului admit: există o problemă gravă. Sunt planuri pentru construirea celei de-a doua rampe ecologice, chiar în zona Făgăraş, pentru a reduce costul cu transportul, dar toate sunt blocate momentan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri