Schimbările din factura la energie electrică, după liberalizarea totală a pieței

Data publicării:
energie electrica stalpi retea - flickr enel

În acest moment, 30% din preţul energiei electrice este stabilit de stat, iar 70% este cumpărat de pe Bursă. Procentele se vor schimba la începutul anului viitor: 20% va mai rămâne în grija statului, iar 80% va fi stabilit de piaţa liberă. Această liberalizare va continua până când, la 1 ianuarie 2018, toată energia electrică va depinde de preţurile de pe Bursă.

În ultimii cinci ani, preţul energiei pe una dintre platformele bursiere a scăzut cu 38 de procente. În acelaşi timp, la consumatorii casnici preţurile finale s-au majorat din cauza tarifelor percepute de companiile private. Asta înseamnă că de ieftinirea energiei se bucură deocamdată doar companiile şi instituţiile care nu mai au preţuri reglementate de stat.

„Prețul energiei în România a scăzut datorită dezvoltării într-un ritm foarte accelerat a producerii de energie din surse regenerabile. La factură au crescut, dar nu în același ritm, tarifele care mai sunt cuprinse în factură: de transport și distribuție, dar și celelalte taxe pe care le percepe statul”, spune Silvia Vlăsceanu, director executiv Asociația Companiilor de Utilități.

„A existat o scădere de aproximativ 30 și ceva la sută referitor doar la energia pură. Acest trend e greu să se mențină pentru că s-a ajuns la un nivel care face viata grea producătorilor de energie”, afirmă Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică.

Cu alte cuvinte, există riscul ca, în 2018, atunci când toţi ne vom uita la evoluţiile de pe bursă ca să ştim cum va arăta factura finală, preţurile să reînceapă să crească. Pentru acel moment, autorităţile pregătesc mecanisme de protecţie a consumatorilor săraci. În cazul lor, preţurile vor continua să fie stabilite de stat. Pentru restul consumatorilor, facturile vor depinde de furnizori. Cu cât aceştia vor încheia contracte cu producători mai ieftini, cu atât factura noastră va fi mai mică.

„Pe siteul autorităţii de reglementare va apărea un comparator de preţuri. Automat ţi se va transmite o listă cu toţi furnizorii şi preţurile pe care le au”, spune Nicolae Havrileț, președintele ANRE.

În acest moment, mai puţin de 1% dintre consumatorii finali îşi schimbă anual furnizorul de utilităţi şi aleg să plătească doar energie tranzacţionată pe Bursă.

Autorităţile spun că oamenii sunt încă reticenţi la schimbare, deşi un furnizor nou ar putea să aibă condiţii de plată şi de citire a contorului mai bune sau să ofere şi alte servicii la pachet cu energia electrică.

Pentru a uşura schimbarea furnizorului, Comisia Europeană a cerut să nu se mai folosească aceleaşi denumiri pentru partea de distribuţie şi cea de furnizare a energiei electrice.

„Pentru a nu duce în eroare un consumator, care datorită prestanţei istorice a unui nume, este tentat să meargă doar la acea societate pentru că o cunoaşte de zeci de ani sau aşa mai departe şi acest lucru împiedica competitivitatea, concurenţa în piaţă”, spune Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE.

Tot la capitolul schimbări intră şi modul în care se va face achiziţia energiei. Pot apărea zone cu consumatori care preiau energie de la un producător local, spun reprezentanţii ANRE, spre deosebire de acum, când energia provine de la un producator naţional şi este transportată contra-cost de reţelele de înaltă tensiune.

„O să iei de la o microhidrocentrala din apropiere. Nu va trebui să utilizezi sistemul de transport. Vor fi foarte avantajoase schimbările de furnizor”, mai spune Nicolae Havrileţ.

În plus, energia nefiind transportată pe distanţe mari, scad şi pierderile din reţea. Tot despre reduceri de costuri vorbeşte şi ministrul Energiei, care a chemat la discuţii companiile de distribuţie. În România, un consumator are nevoie de 182 de zile şi peste 50.000 de euro să se racordeze la reţeaua electrică.

„Ne vom concentra mai ales pe reducerea birocraţiei şi a volumului de hârtii care sunt necesare în procesul de autorizare. Din evaluările preliminare rezultă că am putea reduce termenul de conectare cu cel puţin 40 de zile. Încă din aceasta toamnă vom vedea rezultate concrete”, declară Victor Grigorescu, ministrul Energiei.

Toate modificările promise de autorităţi ar trebui să ducă la o reducere a poverii de taxe şi tarife care cântăresc peste 65% din factura finală.

Cum a evoluat preţul energiei pe bursă:

2012: 216 lei

2013 139 lei

2014 143 lei

2015 145 lei

2016 134 lei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri