Sari la conținut

VIDEO. Primul sens giratoriu suspendat din România. Inaugurat de Mircea Cosma înainte de finalizare, cu 400 de primari

Unul dintre cele mai impresionante proiecte de infrastructură ale României ultimilor ani este aproape gata. Vorbim de primul sens giratoriu suspendat din ţară, cel de la Păuleşti, judeţul Prahova. Autorităţile locale au organizat prerecepţia lucrării şi un test de rezistenţă pe măsura proiectului. Pe drum au mers mai multe autocare pline cu oficiali din Prahova şi peste 400 de primari din Republica Moldova, veniţi la noi să vadă ce se poate face cu fonduri europene.

Primarii de peste Prut au venit cu autocarele să vadă proiectul de infrastructură care e mândria autorităţilor din Prahova. Întâmpinaţi cu fanfară, edilii au fost cei care au testat practic rezistenţa pasajului.

Construcţia de 18 milioane de euro ar trebui să fie soluţia pentru fluidizarea traficului pe două şosele intens circulate: Drumul Naţional 1B, spre Buzău, şi Drumul Judeţean 102, spre Slănic Prahova.

Deşi giratoriul nu e gata, autorităţile locale au vrut neapărat să-l arate şi primarilor din Republica Moldova, veniţi la noi să vadă mai multe proiecte finanţate din fonduri europene. Edilii din Moldova au fost impresionaţi:

Alexandru Barbăroşie - preşedinte al raionului Anenii Noi, Republica Moldova: „Vrem şi noi, poate reuşim în cel mai scurt timp să ajungem şi noi la această performanţă că este foarte bine”.

Serghei Cetulean, primarul comunei Parcani, Republica Moldova: „N-am tras atenţia la partea tehnică a acestui sens giratoriu, dar am tras atenţia la lumea care s-a adunat aici, înseamnă că totuşi este un eveniment important”.

Sergiu Bodrug - primar Magurele, Republica Moldova: „Cred că este foarte calculat de către inginerii care au lucrat la acest edificiu, în sensul transporturilor, cred că este foarte binevenit şi de ce nu, un exemplu şi pentru Republica Moldova”.

„Podul se pre-recepţionează, ceea ce am făcut noi, dăm drumul parţial la circulaţie, pentru că se poate da, că rosturile sunt cofrate și făcute”, a explicat Mircea Cosma, preşedinte CJ Prahova.

Sensul giratoriu trebuia terminat anul trecut, dar constructorul spune că au fost probleme cu firmele implicate în proiect.

Au fost şi cauze obiective, ca să zic aşa, deci au fost procurarea acestor aparate de reazem (...) şi procurarea dispozitivelor de acoperire a acestor rosturi”, explică Ion Manu - şef de santier.

Reprezentanţii CJ Prahova dau asigurări că sensul giratoriu va fi complet finalizat în cel mult o lună.