Bucătăria spaniolă, exemplul sănătos pentru români

Data publicării:
mancareee

Autorităţile spaniole au grijă să educe populaţia în privinţa unei alimentaţii corecte. De la programe în şcoli, până la pagini de internet unde sunt prezentate pe larg beneficiile preparatelor sănatoase în mesele de zi cu zi. Rezultatele pozitive ale acestor campanii nu au întârziat să apară.

Conform unui studiu dat publicității recent, 94% dintre spaniolii intervievaţi se preocupă ca tot ceea ce mănâncă fie extrem de sănătos, iar atunci când merg la cumpărături, 79% preferă să cumpere legume, 68%, fructe, 21%, produse lactate şi carne de peşte.

Oferta de preparate cu specific mediteranean este extrem de mare. Pieţele din toată Spania abundă de produse apetisante şi mai ales sănătoase. Peştele şi fructele de mare nu lipsesc niciodată de pe mesele spaniolilor. Diferenţele dintre bucătăria românească, unde se găteşte cu multe grăsimi şi rântaşuri, şi cea spaniolă sunt extrem de mari. O confirmă o bucătărească din statul iberic, cunoscătoare a preparatelor din ţara noastră, după ce ani de zile a muncit alături de români.

„Alimentaţia noastră este mai variată. Mâncăm mari cantităţi de peşte, fructe proaspete şi nu folosim deloc grăsimea de porc. Acum suntem foarte conștienți de importanța alimentației pentru sănătate. Noi mâncăm cantităţi mari de verdeţuri, foarte multe salate, legume, iar preparatele sănătoase nu sunt greu de făcut”, spune Pilar Cayado.

Spaniolii încearcă să elimine mesele luate în restaurantele de tip fast-food, iar mai mult decât atât, elevii sunt educaţi să evite astfel de preparate. Pe langă aceasta, în ultimii 10 ani, s-a triplat numarul orelor de sport în şcoli, de la o oră, la trei. Românii stabiliţi de mulţi ani în Spania recunosc că diferenţele culinare sunt extrem de mari, însă spun că încearcă să se adapteze la cele două stiluri de gătit.

„Sunt undeva la mijloc, într-un echilibru. Nu am renunţat niciodată la mâncarea românească, dar în acelaşi timp şi multă mâncare spaniolă, mai ales vara, multe salate multe supe reci”, spune Anamaria Aricelu, rezident în Spania, de 11 ani.

Alţi români, însă, spun că foarte rar mai gătesc preparate tradiţionale. Unul dintre aceştia este Ana-Maria Cormoș, rezident in Spania de şase ani: "gătesc de sărbători şi, din când în când, atunci când mi-e dor, dar, în rest, de zi cu zi, lejer”.

Sunt şi români care nu au reuşit deloc să se adapteze la bucătăria spaniolă. "În primii ani, am probat de toate, dar dupa zece ani, m-am întors la origini. Tot mai bună e ciorbiţa de acasă”, este convinsă Elena Șitoianu, rezident in Spania de zece ani.

Chiar dacă au fost afectaţi de criza economică, spaniolii reuşesc să îşi păstreze bunele tradiţii alimentare. De aceea, pentru zeci de milioane de turişti, câţi vin anual în Spania, vizita se transformă într-un adevarat răsfăţ culinar.

În săptămâna care tocmai se încheie, la Digi24 v-am arătat România din Farfurie. Am vorbit cu specialişti şi am văzut cît de sănătoase sunt alimentele pe care le mâncăm zilnic şi ce pericole se ascund în bucatele tradiţionale. Campania Digi24 se încheie în această după-amiază, la ora 17:00, cu o ediţie specială, moderată de Tudor Muşat, în direct de la Rural Fest.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri