Mâncatul emoțional crește riscul de obezitate

Data publicării:
masa mancare mall

Suntem dependenți de obiceiurile din copilărie, spun medicii. În momentele de stres, unii dintre noi ne consolăm cu mâncare, iar in momentele fericite ne răsfățăm cu ceva dulce, de exemplu.

Ce am fost învăţaţi? Ia fii tu cuminte că, dacă eşti cuminte, îţi dă mama ceva bun! nu mai plânge, că uite îţi face bunica ceva bun de mâncare şi totdeauna am asociat mâncarea cu ceva plăcut. Exact cum e mai păgubos cu putinţă”, spune dr. Doru Negru, medic primar boli interne şi diabet nutriţie şi boli metabolice.

„În episoadele de mâncat emoţional, căutăm să mâncăm ceea ce ştiam noi că se asociază cu ceva bun sau ceva care primeam noi poate când eram copii ca şi recompensă şi, de cele mai multe ori, este urmat de senzaţia de vinovăţie care apare frecvent după acest episod şi care practic aduce o impresie şi mai proastă despre propria persoană şi propria imagine. Şi, cumva, accentuează stresul iniţial. Deci intrăm într-un cerc vicios care nu ne ajută”, spune dr. Adreea Dragomir.

Mai mult, intervin și anumite reacții hormonale.

Perfect adevărat este însă că saţietatea, ca şi dulcele, ca şi frigul extrem, ca şi durerea extremă declanşează în capul nostru eliberarea unor morfine endogene, unor endorfine. Păi, morfina numai bine te face să te simţi. Și atunci senzaţia de saţietate îţi dă senzaţia de bine”, explică dr. Doru Negru.

Aceste mecanisme sunt declansate de unele dezechilibre emotionale.

Avem o zi mai puțin reușită, suntem stresați sau avem o viață personală care nu ne aduce satisfactii, o parere despre propria persoana nu tocmai bună și atunci căutăm o zonă de confort”, spune dr. Adreea Dragomir.

Primul efect al mancatului emoțional este acumularea de kilograme în plus. Medicii atrag însă atenția că odată cu obezitatea apar și boli precum hipertensiunea arterială, infertilitatea sau diabetul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri