Sari la conținut

ROMANIA DIN FARFURIE. Ferma bio, o afacere profitabilă şi sănătoasă

La doar 60 de km de Bucureşti, o familie a avut ambiţia să amenajeze un loc în care să trăiască integrându-şi ideile în natură fără să strice nimic. Ferma bio de la Ogrezeni pare acum desprinsă din altă lume. Una în care grădina şi livada sunt îngrijite şi pline de roade, iar laptele, ouăle şi carnea din meniu sunt foarte proaspete. La toate se adaugă spaţiile de cazare pentru turişti. 

„A fost un proiect văzând şi făcând. Ne-am imaginat, am creat. Am salvat pomii care existau, am făcut alei să ocolim pomii, am făcut lacuri să ocolim pomii. Am pus din toate câte ceva, a fost una dintre dorinţele mele de a avea eu, copilul meu, familia mea, să avem acces la tot ce îi trebuie unui om pentru a se relaxa”, a spus Nicolae Baraba

În urmă cu patru ani, proprietarul a început să cultive legume şi plante medicinale din soiuri selecţionate, fără să folosească pesticide şi insecticide. 

Noi suntem într-o perioadă În care testăm cu care obţinem o producţie mai bună, care se adaptează la condiţiile noastre şi le recoltăm separat, le cântărim, pentru ca apoi să ne facem o idee la anul ce cultivăm. Vrem să şi vedem care sunt mai căutate”, a spus inginerul agronom Ion Văduva. 

Este mai greu să cultivi bio, îţi trebuie o atenţie deosebită faţă de plantă, trebuie să o urmăreşti zilnic, să te duci la ea, să o uzi, să o îngrijeşti, să o legi. Primele seminţe au fost salatele, ceapa, usturoiul şi apoi au venit celelalte”, a spus Daniel Ţintă, administratorul livezii. 

Primii bani câştigaţi au fost investiţi într-o microfermă de animale, în care au apărut păuni, ponei, găini, raţe, gâşte, curci, vaci sau porci de mangaliţă.

Opt dintre cei zece oameni de la fermă se ocupă de gradină, iar doi, de animale. Unii abia aici învaţă că legumele nu cresc direct în supermarket. Deşi, ţinta cam tot pe acolo este. 

„Este o piaţă foarte bună pentru produsele bio şi eu o să încerc să le şi prelucrez către final sau semipreparate. Mă gândesc să ajut gospodinele, să vă dau nişte ardei umpluţi gata făcuţi, la porţii normale, pentru o familie. Să vă fac nişte sărmăluţe, să vă fac legături speciale pentru supă, gata curăţate, gata pregătite, doar să le puneţi în recipient”, a spus Nicolae Bara

Deocamdată, afacerea a făcut un pas de succes în zona turismului. Asta înseamnă câteva bungalow-uri inspirate din casele de vară folosite de englezi în India colonială, pe malul lacului şI cu pomi fructiferi lângă geam, într-o linişte aproape terapeutică. 

La sute de kilometri distanţă de Ogrezeni, doi tineri clujeni au spart piaţa cu oferte greu de ignorat. Contra unui abonament lunar, cei doi soţi asigură pachete cu legume ecologice de sezon livrate chiar de producător. După trei ani de parteneriat cu orăşenii care vor să suţină mica agricultură locală, ferma de pe Valea Gârbăului are 15 familii abonate. 

„Este de fapt un deviz de lucrări. Ei plătesc lucrările, arat, semănat, seminţe, răsaduri, deci absolut toate lucrările de peste an. Iar produsele, le împărţim. De fapt, noi suntem al 16-lea coş”, a precizat agricultorul Dana Moldovan. 

Regula este aceeaşi ca la Ogrezeni: fără chimicale! Programul iniţiat în 2008 a urmat un model preluat din Franţa. 

În inima Olteniei am găsit un caz mai deosebit. Iuri, moldovean de peste Prut, s-a mutat acum 12 ani în zona Craiovei şi s-a dedicat agriculturii tradiţionale. Ferma lui are 67 de hectare şi produce fructe bio pentru piaţa internă. Vinde mere, prune şi caise, dar pentru că nu a răzbit să intre pe piaţa supermarketurilor, le vinde direct în pieţe. 

La început mi-a fost foarte greu pentru că nu totul se nimereşte cum e în Republica Moldova sau de unde provin eu. Produsele bio implică nişte costuri mai mari pentru că productivitatea la produsele bio nu e atât de mare ca la produsele la care se folosesc îngrăşăminte chimice şi tratamente şi chiar nu toate soiurile se pretează”, a spus Iuri Berzoi. 

Ferma moldoveanului, aşa cum îi spun oamenii din Breasta, e motiv de invidie. Nu trece om pe lânga ea fără să admire pomii îndoiţi de greutatea roadelor. Pentru Iuri Berzoi, ferma este a doua casă, în ţara care l-a adoptat, l-a şcolit şi care i-a oferit şansa unei afaceri de succes. 

La Digi24 vă arătăm, în această săptămâna, „România din Farfurie”. Vorbim cu specialişti şi vedem cît de sănătoase sunt alimentele pe care le mâncăm zilnic şi ce pericole se ascund în bucatele tradiţionale. De la medici aflăm şi de ce un român din trei este supraponderal şi ce trebuie să ştim atunci când ne alegem o dietă. Mergem şi în magazine şi vedem de ce este nevoie să ne uităm cu atenţie la etichete. Acolo descoperim şi că de fapt ajungem să mâncăm mai mult din import, în timp ce produsele noastre stau pe rafturile străinilor. Ne uităm cum au trecut românii în 25 de ani de la cumpărături pe cartelă la abundenţa din hipermaketuri. Digi24 vă arată aşadar că gusturile se discută, iar sănătatea trebuie să intre în meniul zilnic. 

Pe aceeași temă