63.000 de euro pentru crearea unui loc de muncă

Data publicării:
hartii dosare

România a pierdut 3,5 miliarde de euro, bani pe care Uniunea Europeană ni i-a pus la dispoziție gratuit, pentru a ne forma o piață de muncă modernă și bine calificată. Din cauza corupției la nivel guvernamental și a proastei gestionări a banilor europeni, bugetul de stat al României a suferit o pierdere de peste un miliard de euro. Banii trebuiau să-i ajute pe cei care vor să-și deschidă o mică afacere, dar au ajuns în conturile unor politicieni.

În perioada 2007 - 2013, în România s-a desfășurat Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Prin intermediul POSDRU, Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziție 3,5 miliarde de euro pentru a ne îmbunătăți piața muncii. Practic, organizațiile neguvernamentale, firmele private și instituțiile statului puteau scrie proiecte pentru care puteau primi finanțare nerambursabilă de până la 5 milioane de euro. Proiectele trebuiau să-i ajute pe români să se califice într-o meserie sau să-și deschidă o afacere. După încheierea POSDRU, rezultatele sunt departe de planul iniţial.

Corina Creţu, comisar european Politică Regională: „Eu am aceste date în mod clar. Aproape 55.000 de locuri de muncă create prin fondurile structurale”.

Practic, statul român a cheltuit 63.000 de euro pentru crearea unui loc de muncă.

Un fost secretar de stat și un fost ministru al Fondurilor Europene spun că POSDRU a fost gândit prost și implementat defectuos. În foarte multe regiuni ale țării au fost calificaţi oameni în meserii pentru care nu exista cerere.

Valeriu Nicolae, fost secretar de stat la Ministerul Muncii: „E un exemplu cu o agenţie naţională, nu o să-i menţinez numele, care a raportat 125.000 de oameni din comunităţi dezavantajate treinăraţi, dintre care 28.000 erau bucătari. În întreg Bucureştiul sunt în total 2.000 de bucătari. Maximum, în cea mai bună zi, hai să zic că ai nevoie de vreo 50. Ai antrenat peste 28.000”.

Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene: „Nu s-a mai uitat nimeni să vadă cât de multe proiecte se bat cap în cap. Pentru că evaluatorul nu a primit un fel de listă, dă trei proiecte de bucătari și oprește-te”.

Din afacerea POSDRU au avut de câștigat managerii și trainerii. Unii au încasat chiar și 18.000 de euro lunar.

Reporter: Cam câte salarii au cumulat anumite persoane?

Cristian Ghinea: Eu știu un caz cu 7 salarii.

Reporter: Concomitent?

Cristian Ghinea: Da

Reporter: Cum te împarți tu ca om să muncești în șapte locuri deodată?

Cristian Ghinea: Da' ce, se muncea ceva? Se făceau niște hârtii.

Ciprian Necula, fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene: „Greșeala nu e a ăluia care a cerut salariu de 15.000 de euro, ci a celui care a aprobat asta”.

Din cauza acestor salarii exagerat de mari, Comisia Europeană a întrerupt rambursările către statul român în 2012 și în 2015. Rambursările au fost reluate abia după ce guvernul României și-a asumat corecții financiare de peste jumătate de miliard de euro. În total, proasta gestionare a POSDRU a păgubit bugetul statului cu peste un miliard de euro.

Aflați detaliile afacerii POSDRU marți, de la ora 21.00, la „România furată”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri