Sari la conținut

Bilanț ROMÂNIA FURATĂ. Statul, păgubit cu peste 70 de miliarde de dolari

Este un tablou conturat în cele mai diverse nuanţe de gri. Căci, după şase decenii de stat în întuneric, într-un totalitarism pe care l-am simţit până şi în frigidere, griul ne-a fost impus ca singură opţiune. Toate guvernele pe care le-am girat prin votul câştigat cu sânge în 1989 şi-au pus amprenta asupra acestui pastel deprimant: oraşe în colaps, industrii strategice puse, la propriu, la pământ şi o pagubă estimată până în acest moment la peste 70 de miliarde de dolari.

În linii mari aceasta a fost campania „România furată” de până acum. Uşile care ne-au fost trântite în nas nu au fost deloc puţine, ca să vă arătăm toate aceste lucruri, la fel ca afirmaţiile asumate de actuali sau foşti oficiali. Una au spus în faţa camerei de luat vederi, alta au descoperit reporterii Digi24.

Multe declaraţii au venit chiar dinspre actualul Legislativ, care la 25 de ani de la Momentul '89, se poate lăuda cu o performanţă nu tocmai onorabilă. Unul din zece parlamentari români este trimis în judecată, urmărit sau condamnat într-un dosar penal. Asta pe lângă cei 16 legiuitori deja ieșiţi din Parlament ca urmare a condamnării, arestării sau incompatibilităţii decise definitiv de instanţă. Din cei peste 50 de aleşi care au probleme cu justiţia iese în evidenţă aşa-numitul „lot Microsoft". 10 foşti miniştri, din trei cabinete post-decembriste, au fost puşi sub anchetă doar în afacerea privind digitalizarea instituţiilor statului. Asta pentru că întreprinderi nu prea mai avem.