Cine profită de pe urma programului „Cornul și laptele”

Data publicării:
lapte corn mar

A fost lansat în 2002 cu scopul declarat de a combate sărăcia. Azi, pachetul de lapte și corn ajunge constant și la timp exact acolo unde copiii au cel mai puțin nevoie de el.

În majoriatea școlilor de la ţară, pachetele vin o singură dată, cel mult de două ori pe săptămână. Dacă vin.

În 14 ani, programul guvernamental a înghițit 1 miliard și 300 de milioane de euro. Și totuși, nicio autoritate, locală sau națională, nu-l urmărește.

Urma banilor se pierde într-o rețea de companii. Pe lângă procesatorii de lapte și producătorii de pâine, apar mai multe tipuri de intermediari. Unii câştigă contractul, fără a produce nici pâine, nici lapte. Alţii se interpun între câştigători şi procesatori. Toţi fac profit.

„Nu există profit, doamnă. Eu vin din lumea reală, nu vin din lumea imaginară. Lumea imaginară-i aia povestită la televizor. Lumea reală-i asta: la 1,27 de bani... avantajul unei firme că are încasări precise şi sigure când câştigă o licitaţie de-asta”, afirmă Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.

„Păi, dacă eu acum fac facturi numai pe diferenţe, adică numai pe profitul realizat”, spune Gheorghe Petrache, proprietar de fabrică de lapte.

Între cei care câștigă, prin firme, din programul de stat se numără inclusiv parlamentarii.

„Orice companie are dreptul în România să participe la orice licitaţie. E îngrădită prin lege cumva?”, afirmă Mircea Titus Dobre, deputat PSD.

Cine ia spuma laptelui școlar, cum se traduce profitul firmelor în calitarea sau cantitatea gustarii școlare și câți intermediari pot intra în afacere pentru pachetul de 1 leu pe zi aflați în această seară, de la 21.00, la „România furată”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri