România furată | Bani europeni, aruncaţi la gunoi

Data publicării:
romania furata gunoi

 Iulie 2014. Aministratorii gropii de gunoi de la Glina, Victor Dombrovschi şi Sergio Pileri, sunt reţinuţi în baza unui mandat european şi extrădaţi în Peninsulă. Procurorii italieni susţin că cei doi ar fi spălat, prin gunoiul bucureştenilor, aproape 300 de milioane de euro cu ajutorul unor firme-paravan. Banii ar fi fost obţinuţi din activităţi ilegale desfăşurate în Italia. Subiectul ajunge în presa europeană.

Un an mai târziu. În timp ce italienii ar fi fost scoşi de sub acuzare în Peninsulă, comisia de la Bruxelles arată că România produce în fiecare an peste opt milioane de tone de deşeuri menajere. Doar şapte milioane sunt colectate oficial. Gunoiul care dispare doar din hârtii în fiecare an este de 272 de ori mai greu decât cimentul folosit la construcţia Casei Poporului.

În primul rând, costurile de acum ale salubriştilor sunt mult mai mici decât realitatea. Ei fiind nişte simpli transportatori de la noi de acasă la groapa de gunoi, ei nu au costuri. Şi diferenţa de bani e cea mai bună finanţare de campanie electorală”, a spus un fost director din Ministerul Mediului.

După aderarea la Uniunea Europeană, ca nou stat membru, România are la dispoziţie 5,6 miliarde de euro, între 2007 şi 2013, pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu. România trebuie să pună la punct câte un circuit integrat, în fiecare judeţ, prin care autorităţile locale să gestioneze fluxul de gunoi.

Vor rămâne circa 15 judeţe fără astfel de investiţii”, a spus Ionuţ Georgescu, preşedintelele Asociaţiei Planeta Verde.

Cine este vinovat pentru pierderea banilor europeni şi care sunt interesele din industria de salubritate aflaţi în această seară, de la ora 21:00, dintr-un nou episod al campaniei „România furată”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri