Sari la conținut

România furată | Cine a virusat proiectul Ro-Net

Proiectul Ro-Net privind accesul la internetul de mare viteză a satelor uitate de lume îşi are originile în anul aderării României la Uniunea Europeană.

Creșterea utilizării internetului cu zece la sută duce la creșterea cu 1,5 la sută a PIB ului”, explică Nicolae Oacă, consultant telecom.

În august 2012, Ministerul Comunicațiilor pornește oficial proiectul. Ministerul scoate la licitație și contractul pentru managementul proiectului şi studiul de fezabilitate. Statul este dispus să plătească aproape 900 de mii de euro fară TVA doar pentru monitorizarea întregii activități de achiziții publice, implementarea și derularea proiectului.

Există și voci, mai ales din sfera politică, voci care spun... din cauza anchetelor se blochează fondurile europene. Eu aș pune o virgulă și aș spune... nu din cauza anchetelor, ci din cauza furtului, din cauza conflictelor de interese generalizate”, spune Laura Ștefan, expert anticorupție.

La reţeaua de internet de mare viteză se lucrează acum doar în zece la sută din cele peste 700 de localități. În mai puțin de două luni, finanțarea europeană expiră. Care au fost interesele întârzierii proiectului şi mai ales, cum au reuşit „păpuşarii” din sistem să-şi infiltreze oameni în poziţii cheie în instituţiile de control ale statului pentru căpuşarea RO-Net şi a altor proiecte din bani europeni, aflaţi astăzi, de la ora 21:00, dintr-un nou episod al României furate. 

Pe aceeași temă